Najprej 125 g spekulaas piškotov drobno zmeljemo – lahko uporabimo multipraktik ali pa jih damo v vrečko in zdrobimo z valjarjem.
V posodi penasto vmešamo 125 g mehkega masla in 125 g sladkorja. Dodamo 3 jajca in 100 ml mleka.
Ločeno presejemo 180 g moke, 1 kavno žličko pecilnega praška in 1/2 žličke sode bikarbone. Dodamo nastrgano lupinico ene limone, 100 g zmletih mandljev, zdrobljene piškote, 2 kavni žlički cimeta v prahu in ščepec soli.
Suhe sestavine primešamo mokrim in testo nadevamo v modelčke. Pečemo na 180 stopinj približno 20 minut. Ohlajene mafine okrasimo, in sicer to lahko storimo na tri načine:
– zmešamo 150 g sladkorja v prahu z 2 jedilnima žlicama vode in prelijemo mafine, nato dodamo mandljeve lističe;
– segrejemo limonino kuverturo, premažemo mafine in jih potresemo s sladkorjem v prahu ali pa okrasimo s ticino maso;
– segrejemo nekaj jedilne čokolade z oljem in vanjo pomočimo mafine, nato jih okrasimo z mandlji in malimi spekulaas piškoti.