Začelo se je, ko je svakinja rekla “a znaš veganske?” – pa sem ugotovila, da jih znam.
Sicer je bilo potrebnega nekaj več iskanja sestavin (večino sem našla v dm-u, nekaj pa je zadev, ki jih neprestano kupujem – npr. kokosova maščoba v sparu), vseeno pa niso zapleteni in rezultat je bil odličen – pohvalili so jih celo nekateri, ki so daaaaleč od veganov.
Recept je sicer objavljen že na slovenskem blogu spremembe, ker pa je povzetek angleškega, je v merah skodelic in podobnega, kar me “živcira”, zato sem vse stehtala in prilagodila – in tukaj je recept v gramih, pa z nekaj ne-striktnimi prilagoditvami.
Potrebujemo pa:
MOKRE SESTAVINE
100 g goji jagod
3 dcl vrele vode
25 g kokosove maščobe
4 žlice sveže iztisnjenega pomarančnega soka
3 žličke lanenih semen
4 žlice agavinega sirupa (namesto tega lahko 100 g temnega sladkorja, vendar ga v tem primeru vmešamo v suhe sestavine)
Goji jagode damo v vročo vodo, da se napijejo, medtem pripravimo ostale mokre sestavine in vse premešamo.
SUHE SESTAVINE
100 g ovsenih kosmičev (celih)
400 g mletih ovsenih kosmičev (jaz sem jih zmlela v mini-mešalniku)
1 vrečka vinskega kamna
1,5 žličke soli (piranske, seveda!)
par ščepcev cimeta
Suhe sestavine premešamo, jim dodamo mokre sestavine in še:
DODATNE SESTAVINE
4 dcl mandljevega napitka (po domače mu rečemo mandljevo mleko, vendar je to napačna raba)
1 večjo banano
40 g kokosove moke
10 g kokosovih ostružkov (nadomesti jih lahko kokosova moka, vendar je z ostružki bolj hrustljavo)
110 g zdrobljene kvalitetne temne čokolade
Mešanica je lahko zelo mokra, v tem primeru počakamo, da se ovseni kosmiči malo napijejo, vendar ne sme biti presuha, da ne izgubimo sočnosti.
Mešanico nadevamo v pekač in pečemo 20-25 minut na 180 stopnij.