“Minus kalorije” (jabolčno) pecivo

23. aprila 2013

Pecivo je nastalo s spreminjanjem recepta za pecivo brez jajc in mleka (primerno za alergike), kasneje pa so na eni od zabav prijateljice ugotovile, da je tako zdravo, da gredo kalorije skoraj v minus – in tako je nastalo “naše” poimenovanje tega peciva.

Zakaj ga rada pečem? Ker je hitro, preprosto in omogoča ogromno različic V praksi je tako, da v njem včasih pristanejo vsi “ostanki” sestavin drugih pek (npr. malo rozin, kokos, suho sadje, sveže sadje – po želji). V osnovnem receptu je namreč to biskvit za torto za alergike in je jabolk veliko manj, saj imajo zgolj vlogo jajc (držijo testo skupaj). Pecivo ostane sveže tudi cel teden, zato je primerno za zajtrke in malice (po izkušnjah ga imajo tudi otroci vedno radi).

Takole je videti veselje največje oboževalke, moje najmlajše sestre Žane:

Najprej pripravimo sestavine:
300 g moke (200 g bele pirine in 100 g polnozrnate pirine moke)
1 pecilni prašek
2-4 jabolka (ali tudi kakšno več, če se valja po shrambi – odvisno kako sočno pecivo želimo)
50 g fruktoze in 50 g temnega sladkorja (“polnozrnatega”)
1 vanilin sladkor (ali 1 žlička vaniljeve esence ali 1 strok vanilije)
2 žlici ruma
5 g kokosove maščobe (stopljene)
limonina lupinica (raje uporabite že zapakirano, če ne dobite bio limon)

Za dodatno kurjenje kalorij priporočam mešanje na roko, saj je zelo preprosto. Pa po korakih.

1. Stopimo kokosovo maščobo (približno polovička koščka maščobe, ki je na sliki) in premažemo pekač (preostanek maščobe pustimo za kasneje).

2. Naribamo jabolka – če ostane sok, ga pustimo v posodi.

3. V ločeni posodi zmešamo moko s pecilnim praškom.

4. Jabolkom dodamo fruktozo in sladkor – razmerje je lahko tudi drugačno, lahko se doda samo eno sladilo (lahko tudi med, agavin sirup ipd.), količina pa je odvisna tudi od jabolk, oziroma želje po sladkem. Mešanici dodamo še vanilin sladkor in premešamo.

5. Mešanici z jabolki dodamo mešanico moke in premešamo.

6. Masi dodamo še  rum (ni nujno, je pa dobro), kokosovo maščobo (ali pa navadno olje), limonino lupinico.

7. Vse dobro premešamo, masa mora biti malo mokra, “pacasta” – če ni, se ji lahko doda malo naravnega jabolčnika ali pa kar vodo (tudi ostanek Radenske se je že obnesel).
Kot navedeno lahko masi dodamo suho sadje, kokos, sveže sadje, oreščke – po želji in navdihu.


8. Maso damo v pekač in pečemo od 20 do 30 minut na 180 stopinj. Še opozorilo, da ne bo “panike”: preverjanje z zobotrebcem ne bo pokazalo suhega zobotrebca.

9. Pecivo najpej približno 10 minut pustimo v pekaču, nato pa ga bodisi serviramo bodisi dokončno ohladimo. Hranimo ga v hladilniku.

 

Tiskaj

Dodaj odgovor