Cakepops

16. aprila 2013

Cakepops so čisto zadnji izziv, s katerim sem se spopadla. Zakaj torej kot prva objava?
Predvsem zato, ker sem za recept in vse trike morala krepko preiskati spletne strani ter združti različne namige.

Cakepops so simpatične male tortice na palčkah, ki ponujajo širok razpon okusov (testa in obliva), okrasov in seveda oblik. Zahtevajo nekoliko več časa za pripravo, je pa ta zelo preprosta.

1. PRIPRAVIMO BISKVIT

Za osnovni biskvit potrebujemo čisto navaden tortni biskvit (ali katerikoli drug biskvit po izbiri).

Potrebujemo:
5 jajc
25 dag sladkorja

25 dag moke
1 pecilni prašek

1 dcl vode
0,5 dcl olja

Beljake in rumenjake ločimo.
Rumenjake in sladkor stepemo v gladko zmes, beljake pa stepemo v sneg.

Rumenjakom dodamo  vodo in olje.
Nato jim počasi dodamo še moko s pecilnim praškom.

Ko je to dobro premešano, ročno vmešamo še beljakov sneg.

Testo prelijemo na pekač, obložen s peki papirjem in pečemo 35-40 min na 180 stopinj.

 

In mali triki za male spremembe? Na sliki zgoraj je čokoladni biskvit, za katerega je dovolj, če moki s pecilnim praškom dodamo nekaj žlic kakava. Za nežen okus po vaniliji pa lahko 5 dag navadnega sladkorja zamenjamo z vaniljevim. Za vse ostale okuse pa uporabimo domišljijo (in arome).

Biskvit se lahko naredi tudi dan prej ali pa nekaj dni prej – v bistvu je boljše, da je narejen prej in se malček posuši. Lahko pa naredimo tudi iz drugih biskvitov in njihove mešanice – praktično lahko pač uporabimo vse “ostanke” biskvitov, ztao je vsakič okus nekoliko drugačen.

2. PRIPRAVA KROGLIC

Ko je testo pečeno, ga ohladimo, narežemo na kose in v multipraktiku zmeljemo v drobtine.

 

Drobtinam dodamo postopoma približno 1 paket mascarponeja (250 g). Nekateri recepti navajajo druge opcije, vendar je mascarpone okusnejša, lažja in blaga možnost. (Navajajo: margarino, maslo, frosting, svež sirček in drugo.) Dodala sem tudi malček svežega sirčka (npr. Philadelphia), vendar v manjši meri (samo za bolj kompaktno maso) in se je dobro obnesel, ostalega jaz ne bi dodajala – vendar pa: po okusu.
Doda se lahko tudi marmelado, arome, rum in drugo – po želji in okusu, seveda. Paziti je potrebno le, da ni masa preveč mehka, mokra ali drobljiva. Zato v tem primeru dodajamo tako mascarpone kot ostale dodatke postopoma, dokler ne dobimo prave teksture.
Maso zgnetemo – lahko delno z mešalcem, vendar je na koncu vedno potrebno zavihati rokave in ročno zmesiti. Masa mora biti kompaktna, ne pretrda ne premehka, ne sme se drobiti – malček spominja na plastelin.
Iz mase nato z lopatko za sladoled (najlažje, lahko pa brez nje, kar z “odokativno” metodo) naredimo porcije, ki jih nato oblikujemo v kroglice (ali katero drugo obliko).
Navedena količina je za cca. 25-30 kroglic (odvisno od velikosti).
3. PA ŠE KROGLICE NA PALČKE
Kroglice damo na hladno za cca. 10 min, nato jih vrnemo na sobno temperaturo. Nad paro stopimo čokolado z malček olja (ali druge kuverture), ki ne sme biti preveč tekoča.
Pripravimo palčke – lahko so posebne palčke za cakepopse (plastične), zelo dobro se obnesejo tudi palčke za ražnjiče (včasih še lepše izgledajo, ker so bolj naravne).
V segreto čokolado za cca. 1 cm pomočimo konico palčke in jo zapičimo v kroglico do približno polovice kroglice. Počakamo, da se “opora” strdi (kroglice damo v hladilnik in jih sproti jemljemo ven, sicer se bo opora zmehčala in bodo kroglice padale s palčke), nato pa kroglico pomočimo v čokolado, potem pa jo počasi obračamo ali zelo zelo na rahlo otresemo, da odteče odvečna čokolada. Cakepopse zapičimo v stiropor (ali gobo za ikebano, ki pa ni tako stabilna), dovolj narazen, da se ne dotikajo.
Cakepopse nato okrasimo (ali pa tudi ne), kar je pa že druga zgodba.
Kako jih okrasimo s kokosom je na primer opisana tukaj
Tiskaj

Dodaj odgovor