Borovničeva pita

29. avgusta 2013

Svežih gozdnih borovnic na pretek … le kaj bi z njimi? Da niso vedno mafini – pita zveni dobro, čeprav je bolj zamudna – s čakanjem in peko boste porabili malo manj kot 2 uri.

Recept je prilagojen modelu za pito premera 26 cm, narežemo pa jo na 8 kosov.

1. TESTO 
Na čisto površino presejemo 200 g moke, v sredino vtisnemo jamico, po njej potresemo 60 g sladkorja in 1 ščep soli, nato dodamo 1 rumenjak. Po robu porazdelimo 100 g na tanke lističe narezanega hladnega masla. Sestavine zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo v hladilnik za 30 minut.

Model za pite namažemo s stopljenim maslom in posujemo z moko. Testo razvaljamo v krog in z njim obložimo model, nato pa dno večkrat prebodemo z vilicami.
Na testo damo papir za peko in ga obtežimo s suhimi stročnicami, nato pa pečemo na 200 stopinj približno 20 minut.
Nato stročnice in papir umaknemo (tako dobimo prostor za nadev).

2. NADEV
Na drobno naribamo 200 g surovega marcipana (priporočam, da ga pred ribanjem postavite ali v hladilnik za približno pol ure ali pa v zamrzovalnik za približno 10 min, sicer se bo topil, nato še packal in ga bo težko ribat v taki količini).
Primešamo mu 150 g kisle smetane in 150 g sladke smetane.
Mešanici dodamo še 1 jajce in 1 vrečko praška za vanilijev puding.

Ko je testo pečeno, umaknemo stročnice in pečeno testo namažemo z marcipanovo kremo. Po njej porazdelimo 200 g borovnic, nato pa posujemo še s približno 2 žlicama sesekljanih mandljev.

V pečici nato pečemo še 20 do 25 minut (še vedno na 200 stopinj). Ko je pita pečena, jo ohladimo, po želji potresemo s sladkorjem v prahu, serviramo pa jo (priporočam) z vaniljevim sladoledom.

ps: pita je precej rahla in lahka sladica – tekne ob poletnem kosilu, kot ga na primer pripravi moja mami 🙂

Tiskaj

Dodaj odgovor