Kreme za torte in tortice

2. novembra 2013

V različnih receptih se pojavljajo različne kreme, zato sem se odločila, da jih zberem v eni objavi.
Tako so tukaj zbrane kreme, uporabne za torte in tortice.
Maslena krema
Osnovna krema za delo s ticino maso, saj se uporablja kot izolacija. Priporočam, da zanjo maslo vzamete iz hladilnika kakšne 2-3 ure prej, da je resnično mehko. Količina je navedena za premaz cca. 28 cm premera torte (zelo na tanko) ali pa 12 cupcakeov.
Penasto stepemo 200 gr masla, nanj presejemo 100 gr sladkorja v prahu in dodamo eno žličko mleka. Nato mešamo in postopoma dodamo še 2 žlički mleka, dokler masa ni mehka, puhasta in se sladkor zmeša z maslom.

Masi lahko dodamo tudi sladkor v prahu z okusom vanilije, razne arome, pa tudi stopljeno čokolado – okoli 150 g stopljene (bele ali temne).

Še boljša pa je čokoladna maslena krema, za katero je recept objavljen na tej povezavi.

Ganache
Preprosto povedano je ganache smetana s čokolado. Krema je uporabna tako za torte kot za okraševanje, priporočam pa, da jo naredite en dan prej, da se resnično ohladi in strdi. Priprava je zelo preprosta.
Obstaja več različic, razmerje je odvisno od tega, za kaj se ganache potrebuje. Če ga boste uporabili kot del kreme (na primer z mascarponejem) je 2:1, če za obmazovanje torte 1:1 (nekateri uporabljajo 1:2, osebno se mi zdi potem pretrdo in premočno po okusu).In ne pozabimo na praline, ki so tudi odlična možnost uporabe.
Če delate z belo ali mlečno čokolado je razmerje 3:1.
V loncu torej segevate smetano. Čokolado nalomite na koščke, jo prelijete z neprevročo smetano, pustite približno 5 minut in potem šele premešate (če je bila smetana vseeno prehladna in ostajajo koščki, premešajte nad paro). Pustite, da se ohlai in občasno premešajte. Ko je krema ohlajena in prave teksture, jo lahko uporabite takoj ali pa jo stepete.
Čokoladna krema
V lonec damo 125 ml vode, 30 g temno rjavega sladkorja in 175 g masla, nato segrejemo, dokler se ne stopi in začne brbotati. Takrat umaknemo s štedilnika in dodamo 300 g na koščke nalomljene jedilne čokolade ter mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Ohladimo – približno eno uro, vmes premešamo.
Čokoladna krema s kislo smetano
Nad paro stopimo 125 g kuverture (okus: mlečna čokolada), nato ji vmešamo 200 g kisle smetane. Zmes ohladimo in postavimo v hladilnik, da se strdi. Trdo stepemo 100 ml smetane in jo vmešamo v čokoladno zmes, ki jo predhodno nekoliko premešamo z lopatko, da je mehkejša. Postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik.
Nutella krema
Kremo lahko pripravite kot premaz ali kot kremo. Za premaz zmešate 200 g Nutelle in 250 g mascarponeja – lahko kar ročno. Za kremo pa mešanico dodate 250 ml stepene smetane.
Kokosova krema
Kokosovo kremo sem opisala v objavi na tej povezavi.
Mascarpone krema
Preprosto in hitro mascarpone kremo naredimo tako, da na pari stopimo 150 g čokolade (bele, jedilne, mlečne), jo rahlo ohladimo in ročno primešamo 250 g mascarponeja. Kremo moramo hitro nabrizgati ali namazati, saj se kmalu strdi in je zelo primerna tudi kot podlaga za ticino maso. Podobno  hitro kremo naredimo tudi, če mascarponeju primešamo nutello ali druge namaze (150 g).
Mascarpone krema s smetano
Osnovni mascarpone kremi lahko poljubno dodajate marmelade (npr. za sadne okuse – marmelado dodate že v smetano), stopljeno čokolado ali različne arome.
Stepete 250 ml sladke smetane (dodate ji lahko kremfix in pa 3 žlice presejanega sladkorja v prahu – še posebno, če jo boste uporabljali brez dodatkov – v tem primeru je še boljša, če ji dodate malo sladkorja v prahu z dodatkom vanilije). Ko je smetana skoraj trdo stepena, ji dodate 250 g mascarponeja in premešate.
Če delate kremo s sadjem, torej dodajate marmelado, potem najprej dajte 3-4 velike žlice marmelade v smetano in stepajte dokler ni skoraj stepena in dodajte mascarpone. V tem primeru NE dodajajte sladkorja, ker je že marmelada dovolj sladka.
Tiskaj

Dodaj odgovor