Pletenka z nutello

3. decembra 2013

Najprej sem zagledala te pletenke na pinterestu, potem pri eni tortopekarici Sladkih nasmehov, pa pri drugi … in ni bilo več poti nazaj – morala sem tudi sama preizkusit recept.

Preprosto in z uau efektom … točno tako kot mi je všeč.

Osnovni recept je dosegljiv na tej povezavi, sama pa sem ga naredila z nekaj manjšimi spremembami, predvsem pri kvasu.

Dan prej sem pripravila kvasovo emulzijo iz 40 g kvasa (ena kocka), 2 dcl mleka, 1 čajne žličke soli in ene jedilne žlice sladkorja.

Emulzijo sem pred peko približno pol ure pustila na sobni temperaturi. Na površino sem stresla 500 g moke, dodala emulzijo, 2 jajci, 70 g sladkorja in 30 g stopljenega ter ohlajenega masla. Testo nato pustite, da vzhaja do dvojne količine, nato ga narežete na 4 kose.

Vsak kos razvaljate v krog in ga položite v pekač, premažete z nutello ali čokolado (pazite – pustite kakšen cm od roba nenamazan) in naložite naslednji kos (konce pritisnete skupaj). Na koncu v sredino položite kozarec, da dobite okrogel odtis in iz kroga navzven narežite kruh na šestnajstine. Nato vsak kos obrnete navzven (vsako dlan obrnite v svojo smer – slike so v receptu). Priporočam, da režete izven pekača, nato pa položite v pekač in obračate v njem.

Pletenko nato vzhajate še približno pol ure, nato pa premažete z mlekom in pečete  na 180 stopinj okoli 30 minut.

 

 
Tiskaj

Dodaj odgovor