Limonina pita

16. avgusta 2014

Limonina pita je zelo poletna in osvežilna. Priprava je čisto preprosta, čeprav ima tri korake.

Najprej pripravimo krhko testo tako da zmesimo 200 g moke, 1 ščepec soli, 100 g hladnega masla, 25 g sladkorja, 1 rumenjak in nekaj žlic hladne vode. Testo razvaljamo, ga damo v pomaščen in pomokan model za pite (premera 22 cm), položimo nanj peki papir in obložimo s stročnicami, nato damo v hladilnik za okoli 30 minut.

V tem času lahko pripravimo nadev: soku in lupinici 3 limon (če nimam eko limon, raje uporabim lupinico iz vrečke, po mojih izkušnjah je najboljša bio lupinica Sparove Natur-Pur linije). Dodamo 2 jajci, 100 g sladkorja, 175 g zmletih mandljev, 125 g sladke smetane (ne stepene)  in premešamo.

Nato testo vzamemo iz hladilnika in ga pečemo na 190 stopinjah 10 minut. Umaknemo stročnice in papir ter pečemo še 5 min. Nanj prelijemo nadev in pečemo še 25 minut.

V lončku segrejemo 175 g sladkorja in 100 ml vode – počakamo, da se sladkor stopi, zavremo in pustimo, da vre okoli 5 min. Dodamo 1-2 limoni, narezani na tanke rezine in kuhamo še okoli 10 minut.

Pečem kolač prelijemo s sirupom in obložimo z limoninimi rezinami za dekoracijo. Ohladimo in ponudimo. Ob serviranju lahko dodamo stepeno sladko smetano.

Tiskaj

Dodaj odgovor