Gordonove blondinke

8. decembra 2014

En od kuharjev, ki jih zelo rada gledam, je nedvomno Gordon Ramsay, posebno njegovo zadnjo oddajo, Ultimate Cookery Course – gledam jo z namenom, da bi me morda navdušila za kuhanje, ampak zaenkrat tudi njemu ne uspeva in kuhanje prepuščam možu. Me je pa prepričal s t. i. blondies, svetlo različico morda bolj znanih brownijev. Gordon jih naredi s koščki bele čokolade in brusnicami. Že ob prvi peki so bili neznansko pohvaljeni – tako topli, kot kasneje ohlajeni v hladilniku. Prijateljica jih je simpatično poslovenila v blondinke, jaz pa za vse, ki vam bo lažje, v sloveščini povzemam Gordonov recept, saj sem v drugem poskusu zmanjšala količino masla in sladkorja, čeprav je bilo še vedno precej mastno. Ampak mojih sladkosnedov to sploh ne moti – če se greši, se greši za prav, kajne?

Najprej nad paro stopimo in z metlico stepemo 200 g masla, nato vanj vmešamo 300 g temno rjavega sladkorja s ščepcem soli in prav tako stepamo z metlico, potem vmešamo še žličko vaniljeve esence in stepamo dokler se sladkor ne stopi in postane masa gosta ter karamelasta po strukturi. Nato posodo umaknemo in pustimo, da se rahlo ohladi. Medtem pripravimo 280 g moke s 1/2 čajne žličke sode bikarbone in 1 žličko pecilnega praška. Rahlo stepemo 2 jajci.
V rahlo ohlajeno maso vmešamo najprej jajci, nato pa počasi, postopoma vmešamo še moko. Gordon priporoča ročno mešanje z metlico in zelo preprosto je to narediti, saj je masa topla, zato boste zlahka vmešali moko brez grudic, obenem pa je to hitreje in manj pomažemo kot z mikserjem.

 

Nato v maso dodamo 240 g na koščke narezane bele čokolade in 4 jedilne žlice suhih brusnic. Vmešamo s kuhalnico in damo v pekač (klasičen pekač za brownies in blondies je kvadraten s 23 cm stranico). Pečemo od 35 do 40 min – na robovih bo trše, na sredini pa še mehko in ko vzamete iz pečice nekoliko upade, vendar je to čisto normalno.
Pustimo, da se nekoliko ohladi, narežemo na kvadratke in postrežemo ali pa spravimo v zaprto posodo, ki lahko v hladilniku stoji en teden (če bojo zdržali, seveda).

Tiskaj

Dodaj odgovor