Drobljenec z rabarbaro

14. maja 2015

Drobljenec ali crumble je odlična sladica s sadjem. Sestavlja jo nadev iz obilice sadja, ki se skriva pod hrustljavo skorjico. Preprost za pripravo in izjemno dober.
Tokrat sem ga delala z rabarbaro in jagodami pri tem pa poskušala vse sestavine uporabiti take, da vsaj zvenijo bolj “zdravo” – čeprav je na primer kokosov sladkor tudi odličen zaradi posebnega priokusa, ki ga doda jedi.
V posodi segrejemo manjši košček kokosove maščobe (ali masla). Nato ji dodamo 500 g očiščene in narezane rabarbare, ki jo segrevamo kakšno minuto, nato pa dodamo 2 žlici medu, malo vanilije (ali vanilijev sladkor), nekaj žlic ruma in dušimo v pokriti posodi okoli 8 minut (rabarbara mora biti še čvrsta). Nato odstavimo z ognja in dodamo 250 g jagod, narezanih na večje kose (polovice) ter 4 žlice pistacij. Premešamo in pustimo ob strani.
V posodo na majhne koščke narežemo (ali naribamo) 100 g masla (lahko tudi kokosovo maščobo, le predhodno jo moramo imeti na sobni temperaturi), dodamo 80 g kokosovega sladkorja, 100 g pirine moke, 50 g naribanega kokosa – iz mešanice zgnetemo testo, ki ga bomo kasneje nadrobili, zato ni nujno, da je kompaktno.
Keramično ali stekleno posodo premažemo s kokosovo maščobo, vlijemo vanjo sadno osnovo in nanjo nadrobimo drobtine. Pečemo na 180 stopinj okoli 25 minut.
Zajemamo ga z žlico, postrežemo pa ga lahko v skodelicah (dober vaniljev sladoled bo odlična priloga).
Tiskaj

Dodaj odgovor