Skutino-smetanasto-vaniljeva-sadna pita

17. avgusta 2015

Uh, tale naslov pa zveni tak, da bi ga morali kar v nemščino prevest, kajne? Drugače pa vendarle ne gre, če želimo opisati vse okuse, ki se skrivajo v njej.

Najprej poudarek – verjetno že vrabci čivkajo (no, zagotovo jaz vedno čivkam), da v kremah nikoli in nikakor ne uporabljam želatine. Ker sama ne maram mesa in ker ne želim, da bi nekateri v omizju ostali brez sladice. Zato poudarjam – v sladici, kljub višini in videzu NI želatine. Pa pojdimo na recept.

Čeprav je poletna pita in zato prijetno kremna, je potrebno osnovo speči. Recept je prilagojen 20 cm pekaču.

Testo je zelo preprosto:
250 g bele pirine moke
120 g sladkorja
(uporabila sem pravi demerara rjav sladkor)
2 žlici vanilije v prahu (uporabljam bio vanilijo)
1 žlička sode bikarbone in 1 žlička vinskega kamna ter 1 ščepec soli
zmešate in nato dodate:
6 jedilnih žlic kokosovega olja (ali rastlinskega)
1 jedilno žlico kisa (navadno uporabljam alkoholnega)
250 ml mrzle vode.
Vse zmešate kar na roko. Mešanico nadevate v pekač in pečete 30 min na 180 stopinj.
Opomba: biskvit je tudi odlična osnova za torto, nima pa ne jajc ne mleka, tako da je primeren tudi za alergike ali vegane. Lahko seveda uporabite belo moko in bel sladkor ali druge možnosti.

Biskvit ohladite in v tem času pripravite kremo.
V mešalnik (najboljše je, če imate stoječega) vlijete 300 ml sladke smetane in 150 ml rastlinske smetane (kupite res dobro, priporočam pomursko, nikakor ne tiste rožnate – če kupite dobro, okusa ne bo, bo pa dala pravo teksturo), dodate jima 2 zavojčka burbonskega vaniljevega sladkorja (ali esenco ali druge vaniljeve arome) in 2 – 3 žlice sladkorja v prahu. Ko je smetana stepena skoraj do trdnega, po žlicah dodajte 250 g trdega navadnega jogurta, nato pa še 250 g skute.

Opomba: če boste kremo uporabljali za nadevanje torte, je dobro, da dodate še mascarpone. In seveda lahko vanilijev sladkor nadomestite z navadnim ter dobite bolj smetanasto kremo ali pa dodate limonino, pomarančno lupinico, pa je nov okus takoj tu.

Nato pito sestavite v obodu. Najprej položite biskvit (obrežite ga na vrhu, da bo raven). Nanj prelijete 1/3 kreme in nanjo nanesete eno plast marmelade. Priporočam vam domačo marmelado, malce bolj tekočo, nekje med prelivom in marmelado. Jaz sem uporabila svojo domačo breskovo marmelado (pokuham breskve, dodam fruktozo, pretlačim na grobo in dodam žličko agar-agarja). Nato ponovite postopek tako, da naredite še eno plast in nato zgornjo plast.

Pito dajte v hladilnik za najmanj 3 ure (če je močan hladilnik in če jo boste takoj pojedli), najboljše je vsaj 6 – 8 ur. Ko je ohlajena in je krema strjena, nanjo namažite še malo marmelade tako, da naredite vzorček in jo obložite s svežim sadjem (uporabila sem ameriške borovnice, maline in kroglice melone).

Tiskaj

Dodaj odgovor