Curd in plum cake

19. marca 2016

Uh, kakšen naslov – že vidim kakšnega meni sorodnega “Grammar Nazija” kako se spakuje ob njem. Pa vendar – lahko sicer napišem sadna krema in jogurtov biskvit, ampak … to ne bo čisto to. Včasih moramo pač prevzeti, poiskati nova imena.

Curd je namreč posebna krema, ki jo sestavlja sadni sok (ali kaša), pomešan s sladkorjem in jajci ter pokuhan – ko se zgosti, mu dodamo še maslo. Tako kremo lahko nato uporabljamo kot dodatek pecivu, palačinkam, kremam – tudi na kruh jo lahko namažemo. Lahko pa jo seveda jemo kar na žlico. Osnovna je limonina, lahko pa se jo naredi tudi iz drugega sadja. Jaz sem tokrat naredila iz limon, rdečih pomaranč in malin. Vse so bile odlične!

Za podlago pa sem mu namenila “plum cake” – to ni slivov kolač, kot bi morda prevedli iz angleščine, ampak poseben jogurtov biskvit. Na Primorskem ga dobro poznamo kot t. i. “merendino”, kupljeno v Italiji. Priprava je izjemno preprosta in domač seveda nima vseh konzervansov ter primesi. Naredimo ga lahko v obliki biskvita ali pa manjših biskvitkov – originalno bi morali biti podolgovati, ker pa takih modelčkov (še) nimam, sem jih naredila kar v pekaču za mafine. Osnovni biskvit sem naredila z navadno moko in sladkorjem (belo), mafine pa sem naredila z belo pirino moko in večinoma rjavim sladkorjem. Oboje je bilo rahlo in puhasto. Recept sem prilagodila po različnih italijanskih blogih.
Z električnim mešalnikom (priporočam samostoječega, sicer bo bolela roka – mešati je potrebno vsaj 8 minut, da je masa res rahla, potem pa še kar nekaj časa za končno maso) zmešate:
3 jajca
150 g sladkorja
ščepec soli
žličko vaniljeve arome
naribano lupinico ene limone. 
V ločeni posodi zmešajte:
150 g moke
50 g gustina
en pecilni prašek.
Med mešanjem mokrih sestavin, jim najprej dodajte 100 ml rastlinskega olja. Dobro vmešajte, nato dodajte še dve žlici suhe mešanice in počakajte, da se dobro vmeša (v vmesnem času ne nehajte mešati). Dodajte še 200 g jogurta – uporabite lahko navaden jogurt ali pa sadnega (če uporabite sadnega, morda zmanjšajte količino sladkorja, predvsem pa pazite, da bo to jogurt brez sadnih koščkov). Jogurt dodajajte po žlicah in vsakič počakajte, da se dobro vmeša. Nato dodajte v dveh do treh delih suhe sestavine. Sedaj lahko ugasnete mešalnik. Če želite, lahko dodate še nekaj žlic čokoladnih kapljic, vendar to naredite ročno.
Mešanico vlijte v pomaščen in pomokan pekač (podolgovat za tradicionalno obliko) ali pa nadevajte v manjše modele (na primer za mafine).
Biskvit pečite na 170 stopinj okoli 45 min. Vsaj prvih 35 minut nikakor NE ODPIRAJTE pečice, ker se bo biskvit posedel in ne bo dobil prave oblike ter sočnosti!!!
Če pa delate manjše biskvite, jih pečite na 180 stopinj okoli 20 minut (odvisno od pečice).
Ohlajene zvrnete iz pekača – biskvit lahko jeste mlačen ali ohlajen, samega ali z namazi. V hladilniku bo ostal svež nekaj dni, najbolj se pa prileže za zajtrk.
 
Tako pa izgleda plum cake s tremi curdi, ganachejem in karamelo – za čisto pravo družinsko razvajanje!
Tiskaj

Dodaj odgovor