Poletne veganske pite

30. julija 2016

Poletje je čas za sveže sladice, če je možno brez peke, da ne segrevamo dodatno stanovanja. Za poletne obiske sem tako pripravljala sveže sladice, ki so po osnovi veganske – čeprav mislim, da je včasih nepotrebna oznaka, saj nekaterim povzroči odpor. Res ne razumem zakaj, saj so odlične in jih je škoda zamuditi zaradi nesmiselnih predsodkov.

Najprej sem naredila malinovo pito po receptu iz kulinarične muze Radegunde. Pri njej sem se najprej malo zafrknila, saj sem recept le preletela med hitenjem od doma in si samo prepisala sestavine za v trgovino. Šele, ko sem se je zvečer lotila, sem ugotovila, da ni presna, zato bom morala prižgati pečico. No, na srečo je hitro minilo in bila je resnično okusna ter vredna malo toplote v stanovanju. Postregla sem jo gostom z domačim ledenim malinovim čajem in dodanimi zamrznjenimi malinami namesto ledenih kock – za okras in dodatno prijetno grizljanje.

Mož, ki ni velik ljubitelj malin, je predlagal naj jo naredim še z borovnicami in naslednjič sem preizkusila to različico. Ja, tudi ta je bila resnično odlična, maline pa sem uporabila le za okras, saj so na vijolični podlagi borovničevega nadeva ustvarile lep kontrast.

Tretja sladica je bila resnično skorajda presna – vsaj v smislu, da nisem potrebovala pečice. Se pa nekaj sestavin segreva na štedilniku, zato ni presna. Kolegica iz Sladkih nasmehov jo je objavila na Facebooku – kokosova pita z mangom na vrhu. Odlična za vse, ki imajo radi kokos. Le pri zgornji plasti je zmanjkalo malce agar-agarja, zato ni bila trdna, se je pa razlila po odrezanem koščku, kar tudi ni bilo slabo.

Predlagam torej, da vsaj poleti poiščete drugačne sladice in preizkusite nove okuse ter teskture.

Tiskaj

Dodaj odgovor