Rižev narastek

8. novembra 2016

Pri nas doma so kosila med tednom pogosto dišala po kombinaciji mineštre in sladice. Preproste sladice – palačinke, marmorni kolači, miške, jogurtovo pecivo, rižev narastek, proseni narastek in podobne me tako vedno popeljejo v otroška leta, v rumeno kuhinjo.

Tako je pridišal tudi rižev narastek. Pripravila sem ga čisto klasično. Tako sem vsaj mislila – potem pa sem po moževi reakciji ugotovila, da je imel narastek pri nas doma posebnost, ki jo je dodajala moja babica (in po njenem vzoru moja mami).

Najprej skuhamo riž v mleku – 1 liter mleka posolimo (en ščepec), dodamo 30 dag riža in z občasnim mešanjem kuhamo okoli 20 minut. Riž mora biti skuhan, vendar ne razkuhan, tekstura pa gosta in kremasta. Kuhan riž ohladimo.

Ločimo rumenjake in beljake štirih jajc. Rumenjake penasto vmešamo s 4 zvrhanimi žlicami sladkorja (jaz sem uporabila rjav demerara sladkor in kokosov sladkor, saj dodata karamelni okus) in enim vanilijevim sladkorjem. Beljake stepemo v čvrst sneg.

V posodo z rižem najprej ročno vmešamo rumenjakovo maso, potem pa previdno in nežno sneg. Mešanico prelijemo v namaščen pekač in ga pečemo okoli 25 minut na 180 stopinj (pekač lahko v pečico položite tudi, če je še hladna in jo prižgete ali pa še ni dovolj topla – ugotovila sem, da pri določenih receptih res ni potrebno čakati, da je res vroča).

Sedaj pa posebnost moje babice in mami – 10 minut pred koncem peke povlečite mrežico iz pečice in na vrh narastka naložite nekaj kupčkov marelične (ali druge) marmelade. Nato tik pred koncem peke pekač za 3 minute prestavite na čisto zgornjo mrežico. Tako bo marmelada nekoliko karamelizirala in dobila posebno dobro strukturo. Pri nas doma je bilo teh kučkov potrebno narediti kar precej, saj smo si jih vsi želeli v svojem kosu.

Pred sladico pa … zelenjavna mineštra po okusu, seveda.

Tiskaj

Dodaj odgovor