Odprta kuhinja, izziv 2017, januar

2. februarja 2017

Pravo nedeljsko jutro? Kava ali čaj, zajtrk v miru in Nedelo z Odprto kuhinjo, ki jo navadno listam že med zajtrkom. Pri marsikaterem receptu si rečem, da ga moram preizkusiti in vedela sem, da potrebujem izziv, da ga bom res preizkusila. Zato – izziv za leto 2017. Vsak teden vsaj en recept. S sledenjem, mojimi spremembami ali zgolj v navdih. Za popestritev družinskih jedilnikov za novo temo ob klepetih za mizo.

Prva številka je prinesla najboljše recepte preteklega leta. Čeprav je bilo veliko zanimivih receptov, ki se jih bom morda lotila kasneje, ko bo sezona prava, sem se odločila za preprost prigrizek, ki sem ga enkrat naredila, potem pa je nekako ostal pozabljen. In sicer hrustljava čičerika. Tokrat s sladko in pekočo papriko (ne z vsemi začimbami, ki jih svetuje sam recept). Odlična za grizljanje, pa tudi kot hrustljav dodatek v tortiljah.

V drugi številki sem izbrala pogačo z mletim mesom, skuto in zeljem (surovim). Zdela se mi je zanimiva zaradi uporabe surovega (in ne kislega) zelja.  Zamenjala sem le začimbe – namesto šetraja sem uporabila Barba sol z zelišči. Za prilogo pa sem pripravila zeljnato solato – nekaj okisanega zelja je le moralo biti na mizi.

V tretji številki me je prepričala juha iz brokolija in bučk s korenjevim čipsom, čeprav ne čisto takoj. Načeloma namreč kuhava sezonsko in bučke v januarju niso ne sezonske ne okusne. Konec poleta pa sem zaradi priprav na uvajanje goste hrane zamrznila nekaj vreč bučk, ki sedaj ostajajo, saj mlada dama veselo je sezonsko zelenjavo. Tako sem eno vrečko uporabila za juho. Čips sem naredila v kombinaciji korenčka in pastinaka – očitno je bilo malo preveč olja, saj je čips čisto počrnel. Vseeno pa je bila juha z njim zelo okusna.

No, že (ali šele morda) v četrti številki sta bili na vrsti sladica in peka. Kako ne bi bili, če pa so bila predlagana preprosta in okusna pečena jabolka, ki jih nisem jedla že dolgo let. Obenem sem imela ravno prava jabolka, da so ostala čvrsta, sladka in ravno prav mehka.

Iz pete številke sem izbrala kar dva recepta. Cvetačno juhico, ki je bila neznansko kremasta kljub temu, da v njej ni ne krompirja ne smetane in zelo pogosto ostaja na mojem jedilniku. Drug recept so bile mesne kroglice v omaki, ki sem jih delala malo prilagojeno receptu. Solila sem jih namreč čisto na koncu, ko sem odvzela nekaj mase za dojenčkasto verzijo, omaki pa sem naredila dve. Za hčerkico seveda brez vina (in soli ter popra).

Tiskaj

Dodaj odgovor