Mafini z jabolčno-hruškovim kompotom (za dojenčke)

28. februarja 2017

Prve večerje pri uvajanju so navadno žitne z dodatkom sadja. Najbolj priljubljen je pri naši hiši gres vseh vrst od navadnega do ajdovega (no, pri 2/3 … jaz ga nikakor ne maram, še iz časov vrtca), ki smo mu pa dodali kuhano sadje. Malo zato, ker je na začetku uvajanja boljše dodajati kuhano sadje, malo zato, da smo popestrili okuse, saj je zimsko uvajanje v okvirih sadja res omejeno na jabolka in hruške. Ker sta dva sadeža odločno preveč za en obrok, sem to rešila tako, da sem skuhala kompot, ki nato v hladilniku zdrži kar nekaj dni. Pripravim ga tako:

Eno jabolko (izbiram raje bolj sladke sorte) in eno hruško operem, očistim  (ker imam domače sadje, ga ne lupim) in narežem na male koščke, dovolj velike za mala usteca. Zalujem z malo vode (če jabolko ni sladko, dodam žlico 100 % jabolčnega soka), dodam žličko vanilije v prahu in pokrito kuham 15 minut. Nato odkrito še približno 5. Še toplo dam v steklen kozarec (za vlaganje) in spravim. Z delom tekočine nato tudi pripravimo gres, ki tako dobi dodaten okus, sadje pa dodamo že kuhanemu gresu.

Seveda pa se nam kdaj zgodi, da je potrebno pokuhati več jabolk (in hrušk), sicer bi jih morali zavreči, pa kompot ostane in takrat sem se spomnila, da z njim lahko preprosto naredim mafine, saj sem podobne že delala, ko sem jih prvič pripravljala.

Mafine s kompotom torej naredite po naslednjem postopku.

Zmešate suhe sestavine:
250 g moke (če ste že uvedli gluten, priporočam 200 g bele pirine moke in 50 g riževe, sicer samo riževo)
1 noževo konico vinskega kamna

Zmešate mokre sestavine:
1 jedilno žlico čežane (naredite jo tako, da vzamete iz kompota samo odcejeno sadje in ga dobro pretlačite z vilico, tlačilko za pire krompir – NIKAKOR ne s paličnim mešalnikom ali podobnim … pa ne samo zato, ker se ne priporoča za pripravo otroške hrane, ampak ker ne želimo pretekoče mase)
200 ml rastlinskega “mleka” (priporočam riževo, ker ima najmanj priokusa – če ste že uvedli mlečne izdelke, mirno uporabite jogurt ali pinjenec)
40 g repičnega olja (jaz uporabljam tistega za dojenčke iz DM-a)
100 g kompota (sadje in tekočina)

Suhe sestavine nato primešate mokrim in s testom napolnete pekač. Pečete na 180 stopinj okoli 25 minut. Mafini lahko ostanejo nekoliko mokri (ker je precej sadja, ga lahko tudi “zadanete” med preizkušanjem, bodite pozorni), zato se ne zanašajte samo na zobotrebec, ampak preverite tudi vrh in dno.

Tiskaj

Dodaj odgovor