Dve različici kokosovih veganskih mafinov v enem mahu

25. marca 2017

Na eni od spletnih dražb sem ponudila mafine – vendar s posebnostjo, da so morali biti veganski, saj je bila dražba za živali. Vesela sem bila, ko sem videla, da so bili zlitiriani pri donatorki, ki je moje mafine enkrat že prejela na tak način.  Vesela, ker je to pomenilo, da so ji bili takrat že všeč in pa zato, ker se mi zdijo prav taki načini sodelovanja najlepši. Dobrodelne dražbe, nakupi pri ustvarjalcih, kjer se dogovarjaš sproti in podobno prinašajo izdelke, ki imajo zagotovo dodano vrednost.

Tokrat si je zaželela mafine s kokosom in odločila sem se, da jih pripravim v dveh okusih. Za vse, ki nismo ravno ljubitelji pomivanja posode, bo dobra novica ta, da jih naredimo vse v eni posodi.

Najprej naredimo osnovo tako, da zmešamo mokre sestavine:
pripravimo 250 g kokosovega mleka, ki mu dodamo žličko kisa (priporočam alkoholni) in pustimo stat nekje 10 minut,
dodamo 80 – 100 g kokosove moke (priporočam grobo mleto) in ponovno pustimo okoli 10 minut, da se namoči,
dodamo 2 žlici jabolčne čežane, 60 g kokosovega olja, 100 g kokosovega sladkorja.

Dodamo mešanico 200 g moke in 2 žličk pecilnega praška.

S polovico mase naredimo borovničeve mafine (odlično se obnesejo tudi maline, le malo jih zdrobite, ko jih nadevate). Vdolbine za mafine napolnimo s tremi četrtinami mase, dodamo borovnice in jih z zobotrebcem (ali kovinsko palčko – recimo tisto za preverjanje pečenosti peciva v pečici) malce premešamo. Dodamo preostanek mase in na vrh dodamo še malo borovnic (ali malin).

Drugi polovici mase dodamo 2 žlici kakava in jo nadevamo v pekač, nato pa posujemo s čokoladnimi ali kakavovimi kapljicami.

Pečemo na 180 stopinj okoli 20 minut. Pa še opomba: mafini so (kot vsi veganski) primerni seveda tudi za alergike na jajca in/ali mleko.

Tiskaj

Dodaj odgovor