Rožičevi mafini ali čokoladni mafini za dojenčke

5. julija 2017

V mnogih receptih za dojenčke se rožič pojavlja kot nadomestek za čokolado in večinoma lahko, ko vidimo napis “čokoladno” za dojenčke pričakujemo kar rožičevo moko.

Mislim sicer, da po okusu ni primerjave in težko bi koga prenesli naokoli in mu rožič ponudili namesto čokolade. To je tudi moj mož, družinski preizkuševalec sladic, poudaril – da naj nikakor ne zavajam otroka, da je to čokolada … da so sicer dobri, niso pa čokolada. Za dojenčke, oziroma kar malčke do nekje drugega, tretjega leta je tudi čokolada odsvetovana (temna ima visoko vsebost kakava, ki nanje deluje kot poživilo, mlečna pa ogromno sladkorja), zato sem za poskus novega okusa in popestritev malic naredila mafine z rožičem. Rezultat? Mislim, da lahko mirno rečemo, da so to ne le njeni najljubši mafini, ampak tudi ena od najljubših jedi. In malo za šalo jim rečemo kar čokoladni otroški mafini.

Ker sem jih pričela pripravljati, ko smo že uvedli vse ključne elemente, oziroma jih pripravljam po enem letu, je recept že preprost in brez nadomestkov. Če še niste vsega uvedli, pa le zamenjajte.

Najprej zmešamo (ročno, z metlico) mokre sestavine:
1 zelo zelo zrelo pretlačeno črno banano,
250 g kozjega jogurta (lahko tudi pinjenec, če še niste uvedli mlečnih izdelkov, pa ustrezno rastlinsko različico, priporočam riževo, ker ima najmanj priokusov),
60 g rastlinskega olja (jaz uporabljam babi rastlinsko olje za dojenčke),
če delate za malo večjega otroka lahko, po presoji, dodate pol jedilne žlice kokosovega sladkorja (sploh, če nimate res zelo zrele banane)
in 1 banano (čimbolj zrelo), narezano na zelo male koščke (četrtine kolutov).

Primešate mešanico suhih sestavin:
200 g bele pirine moke (če še niste uvedli glutena, zamenjajte celotno količino z riževo, le pustite maso nato počivati okoli 10 minut),
50 g riževe moke,
1 žličko vinskega kamna,
3-4 jedilne žlice rožičeve moke (prvič morda dajte malo manj, potem dodajajte postopoma).

Premešate, nadevate v pekač in pečete na 180 stopinj okoli 20 min. Navadno so mafini še malo vlažni v sredini, tako da pazite, da jih ne prepečete.

Tiskaj

Dodaj odgovor