Glavna jed v Odprti kuhinji

19. septembra 2017

Intervju v Nedelo prilogi Odprta kuhinja so pospremili trije recepti – za predjed, glavno jed in sladico. Pri vseh treh sem želela predstaviti to, v kar verjamem – lokalno, sezonsko in sveže pripravljeno hrano.


Glavna jed je bila sicer v navdihu s torto iz bakalaja in krompirjem, ki ga mami pripravlja za družinska srečanja – nastala je istrska zloženka, ki morda zahteva nekoliko več časa za pripravo in zveni nekoliko nenavadno, vendar je odlična. Vsaki jedi sem pridala eno od treh istrskih vin – to je zaradi ribe spremila moja ljuba malvazija. Jed sem opisala takole: V Istri se srečajo različne kulture, različne tradicije in zgodbe. Vse pa postanejo eno, ko se usedejo za mizo ob jedi, ki združuje vse, kar imamo najraje, spremljavo pa ji poje malvazija.

 Sestavine:
600 g krompirja
300 g bakalaja na belo (priporočam grobo mletega, oziroma ročno tolčenega, z oljčnim oljem)
600 g kuhane polente
90 g suhega paradižnika v olju
60 g črnih oljk
Oljčno olje, piranska sol

Postopek:

  1. Krompir olupimo, narežemo na rezine in skuhamo. Skuhamo polento (raje malo bolj redko).
  2. Keramičen ali steklen pekač (40 x 30) naoljimo z oljčnim oljem in po dnu razporedimo polovico krompirja ter po njem razporedimo suh paradižnik (olje odcedimo). Prelijemo s polovico polente, rahlo pritisnemo in nekoliko ohladimo, da bo naslednji korak lažji.
  3. Previdno premažemo z bakalajem, nato prelijemo z drugo polovico polente. Vanjo nežno pritisnemo na polovice narezane črne oljke. Obložimo s preostalim krompirjem in premažemo z oljem.
  4. Pečemo na 200 stopinj 30 minut.

(Recept je za 4 osebe.)


Foto: Roman Šipić/Delo

Tiskaj

Dodaj odgovor