Roza oktober 2017 se ne konča z oktobrom

1. novembra 2017

Moja prva (redna) služba je bila v oglaševalsko-PR agenciji, kjer sem tudi prvič spoznala bloge (ja, takrat so se ravno pojavili – zdi se mi, da sem bila priča zgodovinskim dogodkom). Moje področje, oziroma moje najljubše področje so bili radijski oglasi, svetovanje glede trajnostnega razvoja in pa dobrodelne akcije. Vse to ostaja z mano še danes – bodisi tako, da sem bolj pozorna na take vsebine (in posledično zelo sitna, ko so slabo narejene) bodisi tako, da sem določene vrednote še dodatno ponotranjila.


Prav ena zadnjih akcij pred odhodom je bila akcija zbiranja sredstev za mamograf, za katero smo kot ekipa prejeli kasneje tudi nagrado. Želeli smo povezati zbiranje sredstev z osveščanjem žensk o pomenu samopregledovanja in rednih obiskov zdravnika. In seveda, o skrbi zase, na kar ženske tako hitro pozabimo.

Akcijo so takrat podprli mnogi v regiji – meddrugim je Rudi Bučar napisal jingle na temo “izberi svoj preglej-se dan” in Boris Cavazza je radijsko reklamo prebral z Mojco Klarič (oglase si lahko ogledate tukaj). Kaj je “preglej-se dan”? To je dan, ki bi si ga morala vsaka ženska označiti na koledarju 10 dni po prvem dnevu menstruacije in vsak mesec ob tem času opraviti samopregled dojk. To lahko dandanes naredite lažje (kot so krogci na koledarju), saj si lahko namestite aplikacijo, uporabite spletne menstrualne koledarčke (en prav simpatičen je tudi že dolgo v slovenščini in osebno ga s pridom uporabljam). Seveda pa ne škodi, če kdo dodatno opomni na to, kajne?


Letos sem v zadnjih dneh septembra ponovno opazila rožnato barvo in akcije trgovcev – potem me je pa prešinilo, da imam polne albume rožnatih fotografij sladic. In hitro sem dobila idejo, da bi na Instagram profilu (in povezano na Facebooku) vsak dan podelila eno fotografijo z mislijo in opomnikom ženskam, naj se imajo rade – označila sem jih z oznakama #31pinkphotos in pa seveda #pinkoctober, #rozaoktober (dodala sem še #womenpower #raisingawareness #selfcheck #sharingiscaring).

Obenem pa ne želim biti kot trgovci in opominjati le v času aktualnosti. Zato bom eno leto, vsakega 10. v mesecu (Za pregled je namreč najprimernejši 10. dan po prvem dnevu menstruacije, ženske, ki pa menstruacije nimajo več, si morajo za redno samopregledovanje določiti katerikoli dan v mesecu.) objavila še eno roza fotografijo in upam, da bom tako pomagala vsaj nekaj ženskam, da bodo prevzele navado samopregleda … ali pa da se bodo tisti dan spomnile vsaj na to, da si morajo vzeti čas zase. Ker resnično verjamem v to, da lahko skupaj delamo boljše. Se mi torej pridružite?

Tiskaj

Dodaj odgovor