Odprta kuhinja, izziv 2017, oktober

5. novembra 2017

Ne morem verjeti, da je pred mano samo še zadnja četrtina izziva za leto 2017! Moram priznati, da mi je že kar prešlo v navado tole izbiranje tedenskega recepta.

Poseben izziv je bil teden 40. številke, saj so se mi v njem zdeli privlačni skoraj vsi recepti. Ker pa je bil mož na službeni poti in sva bili s hčerko bolj naokoli (pa tudi veliko jih je bilo z gobami), sem na koncu za nedeljske obiske pripravila samo preprost jabolčni tart, ki sem mu dodala še hruške, marelično marmelado pa zamenjala s šipkovo. Kljub temu pa nisem pozabila na ostale recepte in si jih dala na posebno nujen seznam.


Iz 41. številke sem ponovno izbrala nekaj sladkega – šipkove šarklje za zajtrke med tednom. Sicer sem izpustila vse začimbe, ker sem hotela ohraniti okus samo po šipku, čokoladne kapljice pa sem dodala le možu. Sočen in odličen biskvit je res polepšal jesenska jutra.


In naslednji teden, v 42. številki je bila ponovno … pašta. Jap. Izbrala sem recept za pašto z omako iz gobic, gorgonzole in slanine, ki pa sem jo nadomestila s pršutom, saj slanine nikakor ne maram. Ko sem domov prinesla gobe, sem ugotovila, da je bil z mojim letnim izzivom z recepti ta recept usklajen še z eno akcijo – rožnatim oktobrom. Šampinjone sem namreč kupila v Hoferju, kjer so z rožnatimi košaricami osveščali o raku dojk (in del zneska za nakup gob podarili Europi Donni) – jaz pa sem se na začetki oktobra odločila, da bom vsak dan v oktobru delila eno fotografijo v rožnati barvi. Tako je imelo kosilo, no kočerja, še poseben priokus po dobrem delu.

Mesec sem zaključila kar z dvema sladicama – malo zato, ker sem malo prestavila peko na počitniške dni, ko smo se doma sladkali, malo pa tudi zato, ker enostavno (kljub precejšnjemu številu receptu) nisem mogla izbrati nobene jedi, ki bi ustrezala našemu okusu ali bila vsaj v navdih.

Tako sem v 43. številki izbrala preprosto limonovo torto z albuminsko skuto. Čeprav po okusu in teksturi ni ravno značilno jesenska, pa je za nas, ljubitelje skute, pričarala še ne pozabljen spomin na poletje. Sicer je bila ravno zaradi jesenskega časa kar brez dodatka svežega sadja, žal tudi limoninega curda ni bilo več v hladilniku – ta bi namreč še izboljšal sladico (a kaj, ko sem se spomnila prepozno – bo pa za naslednjič).

V 44. številki pa me je prepričal le kolač z jabolki – in to ravno zato, ker avtorja obljubljata, da bo marsikomu premalo sladek, kar je pomenilo, da bo zame ravno pravšnji. Sicer sem pri pripravi malo spremenila postopke, saj je receptura zelo podobna načinu, na katerega delam mafine za dojenčke in malčke, kar pomeni, da sem jih v zadnjega pol leta naredla res veliko in poznam vse trike čežan ter sladkanja brez sladkorja. Nimamo kaj, z začetnim in končnim receptom oktobra je jasno, da prihajamo v obdobje … omejenosti z jabolki pri sadnih pecivih.

Tiskaj

Dodaj odgovor