Super vrečke

23. januarja 2018

Že kot par sva z možem vedno skrbela za pravilno ločevanje smeti (še posebno moj mož je strog glede tega, saj je tudi preučil vse načine uničevanja smeti in mu je čisto jasno zakaj gre kaj v katero kanto), ko pa sem se bolj srečala z zero waste razmišljanjem, sem najprej razmislila katero je področje, na katerem bi se lahko še malo bolj potrudila ali ga izboljšala brez večjih pretresov.

Sadje in zelenjavo kupujeva na tržnici ali v manjši zadružni trgovini (kjer jo lahko spravim tudi v papirnato vrečko v skrajnem primeru nenačrtovanega nakupa). Vedno sva se trudila porabiti nič ali čimmanj vrečk (če ni bilo nujno, je nisva vzela – na primer, če sva lahko nalepila nalepko na lupino ali pa sva vsaj vrečko napolnila do konca, čeprav z različnimi vrstami zelenjave), ki sem jih nato uporabljala dokler se niso strgale. A vseeno – želela sem si jih spraviti na ničelno porabo za vedno.

Tako sem po hitrem goglanju našla rešitev – vrečke za sadje in zelenjavo, ki sem jih kupila v spletni trgovini društva Ekologi brez meja. Kasneje sem na Facebooku videla, da jih nekaj ustvarjalk izdeluje tudi iz starih zaves – kar lahko naredite kar sami, če ste spretni s šivanjem.


V vsakem primeru pa vam priporočam tovrsten način nakupovanja sadja in zelenjave, saj boste prihranili naravi obremenitev z eno najbolj škodljivih plastik. Ko se umažejo, jih enostavno operete, ker so lahke, pa jih brez težav spravite v torbico. Jaz sem izbrala komplet treh, kjer dobite vrečke dveh velikosti. Kot sem napisala v naslovu – to so res super vrečke, ki vam dajo tudi dober občutek, ko jih uporabite. Morda se bodo na začetku začudili, če hodite na iste kraje po nakupih, pa se vas bodo hitro navadili, brez skrbi.

Te vrečke pa seveda spravite v vrečko za večkratno uporabo, kajne? Zdi se mi tako nenavadno, da ljudje sploh še kupujejo plastične nakupovalne vrečke, ko pa je tako preprosto tiste iz blaga spraviti, zložiti in uporabljati … pa še prekrasne so lahko. Eno malo v torbico, eno veliko v avto in je rešeno.

Pa še to – vrečke so super darilo. Letos sva jih kupila za pod jelko za najini družini – ovila sva jih okoli simpatičnih brokolijev in uporabno darilo je bilo pripravljeno.

Tiskaj

Dodaj odgovor