Izkoristimo jo do konca – zelenjavo, namreč

14. marca 2018

Ena največjih težav pri zavrženi hrani je zelenjava – pogosto se zgodi, da se je kupi preveč, kar lahko preprečimo s skrbnejšim načrtovanjem obrokov in pa nabavo pri pridelovalcih. Verjemite, ko zelenjavo in sadje prejmeš iz delovnih rok osebe, ki ju je vzgojila, ju veliko težje vržeš v smeti. Poučno tudi za otroke.

Druga težava je ogromno ostankov zelenjave. Ki jih trgovci včasih še premeteno zapakirajo (dobesedno) v profit – lani sem ob veliki noči opazila zapakirane olupke čebule, namenjene barvanju jajc. Če odmislimo, da je bilo plastike v embalaži več kot samih olupkov, se vprašamo ali danes med nami živijo take lenobe ali nesposobneži, ki ne uspejo ali znajo olupiti čebule? Nekaj, kar je za nas odpadek, nam prodajajo kot naraven pripomoček. Se boste pustili imeti za norca?

Čebulni olupki so me toliko bolj zmotili, ker sem bila ravno v fazi uvajanja goste hrane dojenčici in sem zamrzovalnik pridno polnila z – ostanki. Namreč – če ste uvajali gosto hrano, sploh pozimi, veste, da kljub trudu ostane kakšen bet cevtače ali brokolija, košček kolerabe, ovel kos pora in drugo. No, pa ne le pri uvajanju goste hrane, tudi sicer pri kuhanju. Vse to sem gledala na pultu in se spraševala kaj lahko s tem naredim. Rešitev? Preprosta – zelenjavna bistra juha ali kot jo lahko imenujemo tudi zelenjavna jušna osnova.


Sama ne jem goveje juhe (ali drugih mesnih juh), imam pa rada bistro juho. Moja mami jo je vedno delala zgolj z zelenjavo. In ko sem pomislila, da kupujem svežo zelenjavo samo za bistro juho, medtem, ko mi ostajajo čisto okusni kosi zelenjave, sem uporabila to. Tako sem zavrgla veliko manj zelenjave, oziroma sem jo zavrgla, ko je bila resnično uporabljena do konca. Ja, tudi čebulne olupke. S temi namreč juhi podarite prekrasno barvo.

Tako so koraki za nezavržene kose “odvečne” zelenjave naslednji:
– ko kuhate in vam na pultu ostajajo kosi zelenjave, jo preberite in zavržite le gnile dele zelenjave ali pa res grenke dele olupkov;
– zelenjavo dajte v vrečko ali posodo v zamrzovalniku (seveda, pravi zero waste dom je brez plastičnih vrečk, ampak včasih se moraš pač sprijazniti s pomanjkanjem prostora);
– ko si zaželite bistre juhe ali potrebujete jušno osnovo (ali pa se vam nabere preveč zelenjave), izberete nekaj kosov zelenjave, ji dodate nekaj sveže zelenjave in skuhate juho. Osnovo lahko skuhate tudi za vnaprej in jo prav tako zamrznete, nato pa uporabljate pri kuhi.

Katero zelenjavo zamrznem:
– ostanke, bete cvetače, brokolija in zelene liste cvetače;
– vrhnje liste pora, če so uveli;
– kose kolerabe in zelene (tudi sicer, saj je to zimska zelenjava in je dobro imeti že razkosano za juho v drugih delih leta);
– čebulne olupke;
– morebitne ostanke zelenjave, če vidim, da je ne bomo uspeli porabiti, na primer brstični ohrovt, liste ohrovta, kose korenčka (to res redko) ali pastinaka.

Kako skuhati juho? Preprosto. V lonec dajte mešano zelenjavo po želji – izberite kar imate zamrznjenega. Priporočam, da je med tem tudi koleraba, ki da juhi poseben okus (seveda je vsa zelenjava lahko tudi sveža). Dodajte en ali dva sveža korenčka, narezana na kose (če ju boste jedli v juhi, ju ostrgajte) in eno celo čebulo. Dodajte peteršilj, ščepec muškatnega oreščka, nekaj celih zrn popra in solite po želji (osebno ne pretiravam – tudi če boste uporabljali kot osnovo, lahko solite kasneje), prelijte z vodo, zavrite in ko zavre kuhajte od 20 – 30 min na zmernem ognju. Precedite in … to je to.


V juho lahko zakuhate jušne testenine, vlivance, gresove zličnike, dodate samo kroglice – torej vse, kar navadno dodate v bistro juho. Nekateri imajo v taki juhi radi tudi korenček in kolerabo, ki sta se kuhala v njej (meni sta presladka), kar je še dodatno zmanjšanje odpadkov). Moj dodatek je navadno vedno tudi kajenski poper. Juho lahko tako postrežete – ali pa jo uporabite za jušno osnovo in z njo zalivate druge kremne juhe, rižote ter drugo. Zardi različne zelenjave bo vsakič drugačnega okusa, izognili pa se boste tudi različnim vegetam, ki klasične ali pa “naravne” in domače vseeno dajo drugačen okus.

Tiskaj

Dodaj odgovor