Mafini (osnovni recept)

20. aprila 2013

Mafini so preprosti, v majhnih porcijah in omogočajo širok razpon domišljije pri okusih ter okrasih.

Od “opreme” potrebujemo le 2 posodi, pekač za mafine in papirčke (lahko pekač tudi namastimo, vendar so papirčki veliko bolj prisrčni).

Predpriprava tako zajema bodisi polaganje papirčkov v vdolbine bodisi mazanje z oljem/maslom.

Od sestavin pa:
250 g moke
2 žlički pecilnega praška
1/4 žličke sode bikarbone (po želji)

80 ml olja
125 g sladkorja
2 jajci
250 g pinjenca ali 2,5 dcl mleka (s pinjencem so bolj rahli)

V eni posodi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono. Slednja je namenjena temu, da so mafini bolj rahli. POZOR! Pri odmerjanju sode bikarbone je potrebno paziti, da je ni preveč, saj bo dala “milnat” priokus. Lahko jo mirno izpustite, saj bodo mafini prav tako sočni.

V drugi posodi zmešamo olje, sladkor, jajci in mleko v gladko zmes.

Mokrim sestavinam primešamo suhe – ali preprosteje: v drugo posodo dodamo mešanico z moko. Oboje hitro premešamo (najboljše je ročno) – ravno toliko, da se suhe sestavine namočijo.

S testom napolnimo vdolbinice pekača. To lahko storimo z žlico, manjšo zajemalko – najbolj pa nam bo delo olajšala lopatka za sladoled, s katero lahko tudi enakomerno odmerimo testo.

Nato damo pekač v ogreto pečico (180 stopinj) in pečemo na srednji polici od 20-25 minut. Ko so pečeni, mafine vzamemo iz pečice in jih v pekaču pustimo še okoli 5 minut, poberemo jih iz pekača ter dokončno ohladimo.

Količine zadostujejo za cca. 12 mafinov, odvisno od velikosti vdolbin pekača.

Osnovni recept lahko zelo preprosto oblikujemo po svoje, le nekaj namigov:
– če želimo čokoladne mafine, moki dodamo kakav;
– modelčke napolnimo s polovico testa, drugi polovici primešamo kakav, napolnimo do konca in naredimo marmornate mafine;
– testu dodamo suho (okoli 100 g na to količino testa) ali sveže sadje (okoli 200 g na to količino testa);
– lahko dodamo čokoladne kapljice;
– belo moko in sladkor lahko v celoti ali delno zamenjamo z rjavim sladkorjem in polnozrnato moko;
– lahko dodamo tudi mešane dodatke (tiste malenkosti, ki ostanejo od drugih pek, v vsakega drugo).

Možnosti je toliko, kolikor je okusov in to je najlepše pri teh malih kolačkih.

Tiskaj

Dodaj odgovor