Recept za tole odlično in neznansko preprosto čokoladno torto sem povzela po blogu Nigelle Lawson – izkazal se je za resnično dobrega. Zato sem delala torto natančno po receptu – da bo olajšano delo, pa ga tu samo povzemam v slovenščini. Pozor le pri količinah – recept je v originalu za pekač premera 20 cm.
Pripravimo 3 posode in v njih pripravimo:
1. zmešamo 225 g moke, 1/2 čajne žličke pecilnega praška in 1/2 čajne žličke sode bikarbone;
2. zmešamo 50 g kakava (grenkega, temnega), 100 g temno rjavega sladkorja in 125 ml vrele vode;
3. penasto zmešamo 125 g masla s 150 g mletega sladkorja,
nato dodamo 2 žlički vanilijeve esence.
Ko premešamo, dodamo 1 jajce, zmešamo, nato 1 zvrhano žlico mešanice z moko, zmešamo in nato še drugo jajce.
Zatem dodamo celotno mešanico moke in ko to premešamo, dodamo še čokoladno mešanico.
Testo damo v pomaščen pekač in pečemo na 180 stopinj 30 minut.
Preliv pripravimo na naslednji način:
v lonec damo 125 ml vode, 30 g temno rjavega sladkorja in 175 g masla, nato segrejemo, dokler se ne stopi in začne brbotati. Takrat umaknemo s štedilnika in dodamo 300 g na koščke nalomljene jedilne čokolade ter mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Ohladimo – približno eno uro, vmes premešamo.
Ohlajen biskvit prerežemo, ni ga potrebno namočiti, saj je sočen sam po sebi. Plasti le namažemo s kremo in jo nato premažemo še po površini.
Tokratno torto sem oblekla v ticino maso kar po tej kremi in se je izkazala za odlično izolacijo. Ob torti navadno naredim tudi cupcake – naredila sem jih kar z enakim testom in kremo, odlični so bili, pa še torto smo lahko kasneje razrezali. Tako da – recept je uporaben tudi za cupcake.
Lahko ga uporabite tudi za mafine – spečete jih brez papirčkov, razpolovite, napolnite s kremo in položite v papirčke ter na rahlo posujete s sladkorjem v prahu.
Pa ne samo to – tudi v obliki cakepopsov se biskvit odlično obnese. Nedvomno en mojih najljubših čokoladnih receptov.