Zdravi in še bolj zdravi pirini kukiji

6. novembra 2013

Sodelavka je prinesla cookije in recept zanje – za zdrave pirine cookije. Zanje je baje zadolžen njen mož – obema hvala za odličen recept.
Naredila sem jih po prejetem receptu – obenem pa preizkusila še eno verzijo … še bolj zdravo (zamenjala sem maslo). Rezultat? Nekoliko drugačni, vendar obe odlični!
Na fotografijah so zgoraj “zdravi”, spodaj pa “še bolj zdravi” – tako priprava kot rezultat.
Najprej zmešamo suhe sestavine:
300 g pirine moke (pri obeh sem uporabila polovico bele in polovico polnozrnate pirine moke)
150 g pirinih kosmičev
150 g sladkorja – za zdrave temen trsni sladkor, za še bolj zdrave pa kokosov sladkor
50 g mešanice lanenih in sezamovih semen (uporabila sem zmleta lanena semena ter cela sezamova, in sicer 25 g vsakih)
100 g mletega kokosa
1 žličko vinskega kamna
Suhim sestavinam dodamo mokre:
za “zdrave”: 2 jajci (če se le da domači ali vsaj bio – nikakor pa nikoli ne kupujte jajc iz baterijske reje!)
za zdrave še 300 g masla (narezano na koščke in mehko – priporočam, da ga vsaj pol ure pred peko pustite na sobni temperaturi),
za “še bolj zdrave” pa sem (po zgledu veganskih receptov) uporabila avokado (uporabite enako količini kot piše za maslo (v tem primeru 300 g) in ga zmečkate ali pa zmiksate). Avokado sem v taki obliki uporabila prvič – brez skrbi, nima nikakršnega priokusa, na spletnih straneh opozarjajo le na morebitno zelenkasto barvo – jaz je nisem opazila. Odlično se obnese namesto masla, so pa piškoti z njim vseeno za odtenek bolj suhi (oziroma manj mastni), vendar še vedno sočni. Jajce v tem primeru opustite, ker je nepotrebno.
Namesto avokada pa lahko uporabite tudi 250 g kokosove maščobe, ki jo pa pustite kar dlje časa na sobni temperaturi in zahtevala bo nekaj več mešanja ter napora, vendar se jo da uspešno ukrotiti. Taki piškotki so tudi zelo dobri in čisto masleni po strukturi.

Sestavine premešamo – zdrave boste morali ročno zgnesti, še bolj zdrave pa lahko zmešate z žlico. Testo nato za pol ure postavimo v hladilnik.

Oblikujemo kroglice, ki jih rahlo sploščimo – za kukije z avokadom boste morali morda dodati nekoliko moke pred oblikovanjem (odvisno od tega kako zrel je avokado), lahko pa bolj mokro maso na pekač naložite z žlico.

Pečemo jih na 180 stopinj od 10 do 15 minut (odvisno od velikosti).

 
Tiskaj

Dodaj odgovor