Slani mafini navadno pomenijo kombinacijo kuhanja in peke.
Tako za te slane mafine najprej v ponvi segrejemo 2 jedilni žlici olivnega olja,
na njem popražimo 2 narezani mladi čebuli in 100 g slanine, narezane na kocke, nato ponev umaknemo z ognja.
V eni posodi zmešamo 1 jajce, 150 g skute, 60 ml mleka in 2 jedilni žlici nastrganega emental sira. Začinimo s soljo in poprom.
V drugi posodi zmešamo 200 g polnozrnate moke, 2 kavni žlički pecilnega praška in pol žličke sode bikarbone.
Suho mešanico iz druge posode primešamo mešanici v prvi posodi, dodamo čebulo in slanino ter 1 jedilno žlico drobno naseklanega peteršilja. Sestavine ročno premešamo le toliko, da se navlažijo.
S testom napolnimo vdolbinice (vanje damo papirčke ali pa jih namastimo in potresemo z moko), vendar ne več kot tri četrtine. Pečemo jih od 20 do 25 minut na 180 stopinj. Ko so pečeni, jih pustimo še okoli 5 minut v pekaču, nato pa jih stresemo iz modela in postrežemo še tople ali pa ohlajene.