Jabolčni narastek s kuskusom (#OK1)

4. januarja 2015

Novo leto je navadno čas velikih zaobljub. Osebno imam raje kot zaobljube, izzive in načrte. Tako sem si za letošnje leto zadala izziv – uresničiti idejo, ki se mi porodi (skoraj) vsako nedeljo. Nedeljska jutra so namreč moja najljubša – dodatna šalica čaja ob hladnih in limonada ob toplih nedeljah, kavč ter prebiranje Nedela. Navadno pogledam strani s porokami (ne vem zakaj jih obožujem – tudi najina poroka je bila objavljena na zadnji strani), nato rešim sudoku, preberem Milenine nasvete in se lotim Odprte kuhinje. Z veseljem prebiram novosti in recepte – veliko sem jih tudi že preizkusila, vendar pa se mnogi iz različnih razlogov znajdejo na seznamu “to moram nekoč pripraviti”. Včasih enostavno nimam vseh sestavin doma, časa ali pa se pečejo druge dobrote. Potem pa revije pospravimo in ostanejo neuresničeni recepti.

Tako sem si rekla, da bom letos vsako nedeljo izbrala en recept in ga pripravila bodisi takoj v nedeljo bodisi med tednom. Ker sem se odločila, da je skrajni čas, da tudi jaz kaj skuham (ne samo moj mož, ki sicer kuha odlično), bodo morda vmes izbrani tudi nepekovski recepti.

Ampak za prvič ne – kot se spodobi, mi je v oči padel sladek recept, celo tak, po mojem okusu (“zdrav” kot navadno radi z malo zavihanimi nosovi rečejo moji bližji). Jabolčni narastek s kuskusom je dosegljiv na tej povezavi, seveda pa sem ga naredila malo po svoje.

 

Keramične posode nisem premazala z ničemer, saj se nanjo nič ne prime. Rozin sem namočila kar večjo skodelico v 3 žlicah ruma in nekaj vode.
Zavrela sem 3 dcl mleka z žlico masla, vanilijevim sladkorjem (ali vanilijevo esenco), kokosovim sladkorjem (3 žlice) in žličko cimeta. Naslednjič bom dala eno žlico sladkorja manj, saj mi je bilo presladko (no, morda sem samo jaz taka). V mleko sem nato vsula 125 g polnozrnatega kuskusa, pokrila in pustila ob strani (približno 5 min, jaz sem pustila za čas, ko sem pripravljala jabolka).
Ker drugega sadja nisem imela, sem samo olupila 3 jabolka in jih narezala na tanke, vendar malček večje koščke (v originalnem receptu so naribana – za narezana sem se odločila iz dveh razlogov: ker se mi ni dalo ribat in ker imam raje koščke sadja). Dodala sem jim nekaj žlic domače slivove marmelade in zmešala (kar v pekaču, zakaj bi mazali še eno posodo?). Naslednjič sem poskusila z marelično in seveda je odlično. Lahko marmelado tudi izpustite, sploh če ni domača ali če je sladka.
Nato se rahlo ohlajen in napit kuskus vmeša 2 stepeni jajci. Jabolkam sem dodala rozine (in ne pozabite prilit ruma, stran ne bomo metali!), premešala, dodala še kuskus, še enkrat premešala in pekla na 180 stopinj skorajda pol ure, saj sem želela, da je res dobro zapečeno po vrhu.

Narastek je odličen topel, kar je ostalo (po obisku svakinje z družino) je pa v hladilniku počakalo na posladke med tednom in super je bil tudi hladen. Kot piše v receptu – lahko naredite z ajdovo kašo, proseno kašo in drugimi, vendar je s kuskusom res hitro pripravljen.

V drugem poskusu sem namesto navadnega mleka dala ovseno mleko (ker je bilo pač za porabit) in bilo je ravno tako okusno – zaradi dodatka cimeta in vanilije, tudi izgubi priokus, ki bi lahko koga zmotil.

Tiskaj

Dodaj odgovor