Najhitrejša in najboljša večerja, ki nam jo je pripravljala moja mami v otroštvu je bilo “bananino mleko” – banana in mleko, zmiksana v napitek. Kako hitro so otroci zadovoljni, kajne?
In prav na to me vsakič znova spomni ta recept, ki je od nekod prišel v našo kuhinjo in v njej ostal – uporabim ga, ko nam počrni kakšna banana ali kupim kakšne v trgovini, znižane in “odpadne”, vsakič znova pa se vprašam zakaj več ljudi ne prepozna njihovega “potenciala” (tejle ali čisto navadni mafini (banana lahko nadomesti jajce), bananin kruh, piškoti, veganski sladoled … še in še je možnosti).
Za 12 mafinov pripravite suh mešanico 250 g moke (jaz uporabim pirino belo) in 2 žličk pecilnega praška (ali vinskega kamna).
Dve banani s paličnim mešalnikom zmešamo s 120 ml mleka, 120 g marcipana in 5 žlicami mletega maka. V to “bananino mleko” vmešamo jajce, 3 žlice sladkorja in 80 ml olja.
Vmešamo moko, nadevamo pekač za mafine in pečemo na 180 stopinj okoli 20 minut.