Gallette pite navadno delam s sadjem (in navadno poleti), saj so mi take tudi najbolj všeč. Tokrat pa sem ob sadni poskusila narediti tudi tako s čokoladnim nadevom, pri katerem sem naredila takega, da je bil resnično kremast in ohranil čar gallette pit. In ja, tudi taka je bila odlična.
Testo pripravite tako: najprej iz 150 g polnozrnate in 50 g bele (pirine) moke, 75 g mrzlega masla in 8 žlic mrzle vode ter ščepa soli zmesite testo, ki se nato vsaj pol ure hladi v hladilniku.
Za nadev: stopite 400 gramov jedilne čokolade (na pari). V loncu segrejte 250 ml sladke smetane, 100 ml mleka in ščep soli (pazite, da ne zavre). V mlečno-smetanovo mešanico vmešajte razžvrkljano jajce in en rumenjak, nato pa prelijte na čokolado. Premešajte.
Testo vzamete iz hladilnika iz razvaljate na velikost pekača – robovi lahko ostanejo nepravilni, saj to doda še poseben čar.
Čokoladno mešanico prelijete na testo in povrhu posujete čokoladne kapljice iz temne čokolade, zavihate robove, lahko jih premažete z vmešanim jajcem in posujete s sladkorjem – jaz uporabljam wiener sladkor za te namene, saj ima še nekaj karamele in doda čisto poseben okus.
Pečete na 180 stopinj približno 30 min in postrežete toplo ali ohlajeno.