Gallette pita z jabolki in s slivami

26. aprila 2016

Redke so sladice, ki so mi res všeč. Med njimi so zagotovo gallette pite – imajo namreč manj testa, nadev je navadno dišeč in posebno kremast (čeprav so sadne), oblika pa je neizdelana, malo groba in zato zanimiva. Posebno všeč so mi poleti, saj se da zanje porabiti čisto vse sadje.

Tako so bile tokratne sadne zvezde te pite slive in pa jabolka.

Testo pripravite tako: najprej iz 150 g polnozrnate in 50 g bele (pirine) moke, 75 g mrzlega masla in 8 žlic mrzle vode ter ščepa soli zmesite testo, ki se nato vsaj pol ure hladi v hladilniku.

Za nadev pripravite:
400 g (očiščenih in olupljenih) jabolk narežete, dodate 3 žlice sladkorja in pokuhate v malo vode na srednjem ognju, da rahlo karamelizirajo;
– v 200 g slivove marmelade vmešate 1 žlico škroba in primešate jabolkam. skupno 300 g rabarbare in breskev in 3 žlice sladkorja približno 5 minut segrevate na srednjem ognju, tako da spustijo nekaj soka in s sladkorjem rahlo karamelizirajo.
Opozorilo! V tem receptu sem uporabila domačo slivovo marmelado, narejeno iz resnično sladkih sliv, ki sem jim dodala le 100 g fruktoze na 1 kg sadja in jih samo mao pretlačila s tlačilko za pire krompir. Zato je marmelada nekoliko bolj tekoča in ima večje koščke sadja. Če boste uporabili “pravo” marmelado, potem pazite pri količini sladkorja in morda boste morali dodati še eno žlico gustina.

Testo nato vzamete iz hladilnika iz razvaljate na velikost pekača – robovi lahko ostanejo nepravilni, saj to doda še poseben čar.

Mešanico sadja prelijete na testo, zavihate robove, lahko jih premažete z vmešanim jajcem in posujete s sladkorjem – jaz uporabljam wiener sladkor za te namene, saj ima še nekaj karamele in doda čisto poseben okus.

Pečete na 180 stopinj približno 30 min in postrežete toplo ali ohlajeno.

Tiskaj

Dodaj odgovor