Ožigosani okraski iz modelirne čokolade

1. oktobra 2016

Ticino masa ni vedno priljubljena, pa tudi ne vedno primerna. Zanjo moramo namreč podlago prilagoditi tako, da se nam ne stopijo. Univerzalna podlaga pa je lahko modelirna čokolada, saj lahko naredimo tako iz bele kot temne čokolade. Včasih jo uporabim tudi tako, da jo dam pod okrasek iz ticino mase (dvojni krogec) in tako naredi izolacijo, jaz pa lahko cupcake ali mafine okrasim tudi s smetanastimi ter podobnimi kremami.

Modelirno čokolado sem že kupila in z njo oblekla torto, vendar ni bila tako dobra kot sem pričakovala.

Pred časom pa sem si dokupila še en žigec za piškote (poudarek na “dokupila še en” – o ja, imam kolekcijo) in ko smo se pri Sladkih nasmehih pogovarjale glede okraskov za mafine na Čokoljani, sem se odločila, da bom preizkusila kako izgleda, če žige uporabim na modelirni čokoladi.

Tako sem naredila modelirno čokolado (predvsem po receptu s Coolinarike, vendar sem prebrala še nekaj forumov in debatirala z drugimi sladko nasmejanimi dekleti):

stopite 100 g cokolade (priporočam čimboljšo), vmešate 2 žlici medu in 1 žlico vode (ne prevec segrevat, samo stopit). Prelijete na delovno povrsino, posuto s sladkorjem v prahu. Jaz najprej z lopatko prekladam, sicer se lepi na roke – pregnetem z njo in dodajam sladkor, dokler ni prava konsistenca. Mora biti gosto, kompaktna kepa, ampak ne pretrdo, ko ena zelo mehka ticino masa recimo. Potem se ohladi in se lahko valja, tudi oblece torta ipd. Eni naredijo prej, jaz raje svezo, naredim okraske in jih potem pustim, da se strdijo.

Tako narejena modelirna čokolada je lahko tudi čisto okusna. Priporočam čimbolj blag med (po okusu) in uporabo res dobre čokolade. Najboljše rezultate sem dobila s 70 % Gorenjko in čokolado iz pravične trgovine (trgovina Tri muhe) – takrat je bila modelirna čokolada res lepa, svetleča, žametna in gladka. S slabšo čokolado se lahko lomi, razpoka in enostavno ni prava.

Podobno lahko naredite z belo čokolado, kjer pa dodate manj medu in vode, med gnetenjem pa jo je treba tudi pivnati s papirnato brisačko, da se sproti odstrani odvečna maščoba. Priporočam, da se je lotite z zavedanjem, da bo potrebno več vaje in ponovno – uporabite čimboljšo čokolado.

Za izdelavo okraskov potrebujete žige in ustrezen okrogel izsekovalec. Tega položite na razvaljano maso, vanj položite žig, pritisnete in umaknete. Pri tem uporabljajte sladkor v prahu (kot uporabljate moko pri izdelavi piškotov), da se vam ne bo zalepilo. Okraske lahko uporabite takoj ali pa jih posušite in jih uporabite nekje v enem mesecu (odvisno od čokolade, če je slabša, bodo morda pobledeli).

Tiskaj

Dodaj odgovor