Kruh brez soli

25. januarja 2017

Za dojenčke se do prvega leta odsvetuje dodajanje soli, zato sem ob uvajanju glutena razmišljala kako naj naredim kruh brez soli, še vedno pa okusen in zanimiv za grizljanje, posebno na poti ali ob sadnih obrokih, ko je lakota nepričakovano večja. Predvsem pa sem hotela narediti tudi drobtine za uporabo v drugih receptih, saj so kupljene (ali doma narejene z zmletim kupljenim ali domačim kruhom) soljene.

Čeprav že dolgo nisem naredila pirinega kruha iz modela, pa sem se le spomnila nanj.

Upoštevala sem recept, odštela sol in semena (dodala sem le lanena), vinskega kamna sem dala le noževo konico, uporabila pa sem kombinacijo bele pirine moke in moke iz pražit. Tako je bil kruh precej okusen, čeprav brez soli. Kakšen ščep bi že pripomogel za vsakdanjo odraslo hrano, če bi ga jedli samega (kot dojenčki večinoma) – če pa ima namaz ali drug dodatek, pa je tudi neslan čisto v redu.

Želela sem narediti vseeno majhne zalogajčke, ki jih lahko zamrznem in se ne posušijo. Tako sem našla pozabljene silikonske pekače – v obliki pomladnih žuželk in za male potičke. Zakaj se ne bi malo poafnali, če pa imamo vse pri roki, kajne?

Iz ene mase sem tako dobila 14 malih “žemljic” velikosti mafinov. Nekaj sem jih posušila in nato zmlela v drobtine, ostale pa zamrznila za sprotno rabo. Masa je namešana v 10 min, cel postopek pa vzame morda 15 min. Resnično zelo malo časa in truda za velik doprinos k zdravi prehrani dojenčka.

Tiskaj

Dodaj odgovor