Čisto prvi mafin

28. januarja 2017

Moja hči ima srečo – njena mala prijateljica je že praznovala prvi rojstni dan in naredila sem ji mafine, primerne za dojenčke (čokoladni na fotografiji so za njene starše, seveda). Tako ga je bila deležna tudi ona. Prvega mafina.


Ja, sodim med mame, ki pri hrani “komplicirajo” – kuham, ne uporabljam dragih in nepotrebnih pripomočkov, pripravljam svežo hrano, brez (dodane) soli ali sladkorja. Ker verjamem, da bo le tako spoznala prave okuse in lažje prešla na našo družinsko prehrano – sveže pripravljeno, lokalno in sezonsko. Podobna komplikatorka je mama prejemnice in skupaj sva debatirali o sladkorju v nesladkanih mafinih.

Pa v bistvu ni težko, zato podelim preprost recept, čeprav sem rekla, da ne bom postala le blog z recepti za dojenčke. Pa vseeno – če opisujem svoje življenje, je to sedaj pač tisto, kar živim, kajne? Tako da – naj bodo recepti, ne bom pa težila z uvajanjem goste hrane.

Le opozorilo – kljub temu, da niso dodatno sladkani (sladkobo jim da sadje in v bistvu je niti ni malo, posebno za mlade nepokvarjene brbončice), so še vedno “sladica”, zato naj ne bodo osnovna hrana, ampak občasen priboljšek ali del malice s sadjem (odlično se obnesejo na poti). Priporočam, da naredite mini mafine in jih zamrznete, potem pa jih posamezno odtalite (če mafin prestavite v hladilnik ali na sobno temperaturo, bo za zajtrk že pripravljen).


Mafine (količina je za 12 večjih in 24 mini mafinov) torej naredite po naslednjem postopku.

Zmešate suhe sestavine:
250 g moke (če ste že uvedli gluten, priporočam 200 g bele pirine moke in 50 g riževe, sicer samo riževo)
1 noževo konico vinskega kamna
ščepec vanilije v prahu

Zmešate mokre sestavine:
1 zelo (zelo, zelo, čimbolj črno) zrelo pretlačeno banano
250 ml rastlinskega “mleka” (priporočam riževo – če ste že uvedli mlečne izdelke, mirno uporabite jogurt ali pinjenec)
60 g repičnega olja (jaz uporabljam tistega za dojenčke iz DM-a)
150 g jabolčne čežane

Jabolčno čežano pripravimo tako, da na manjše koščke narežemo olupljena jabolka (200 g očiščenih), dodamo malo vode, ščep vanilije in pokuhamo dokler ne razpadejo. Pri izbiri jabolk bodite pozorni – izberite tiste res sladke, primerne za kuho, saj so te vir sladkobe v mafinih. Pokuhamo jih ravno zato, da povlečemo malo več sladkega okusa iz njih. Ko so jabolka pokuhana, jih pretlačimo (z vilico, tlačilko za pire krompir – NIKAKOR ne s paličnim mešalnikom ali podobnim … pa ne samo zato, ker se ne priporoča za pripravo otroške hrane, ampak ker ne želimo pretekoče mase). 150 g primešamo masi, 50 g pustimo pri strani.

Suhe sestavine nato primešamo mokrim. V pekač za mafine namestimo papirčke in jih napolnimo do polovice. Na vsak mafin damo eno žličko jabolčne čežane (če vam ostane, jo mirno dodajte v testo – ali pa jo uporabite za dojenčkov obrok) in napolnimo do vrha s testom. Jaz sem za okras v vsak mafin potisnila tanko rezino jabolka, ni pa nujno. Pečemo na 180 stopinj okoli 25 minut, mini mafine tudi že 15. Ko so pečeni, jih malo ohladimo v pekaču, nato pa na rešetki.

Tiskaj

Dodaj odgovor