Mini kokosovi mafini za mini otročičke

21. februarja 2017

Odkar sva z možem v svojem stanovanju in imam pečico, mu vsako nedeljo spečem mafine za zajtrk, da mu ni treba jesti kupljenih sladic. Pri tem skušam uporabiti čimboljše sestavine in alternative – čeprav so sladki, vsaj niso polni aditivov in konzervansov. Tako je seveda pričakovati, da bom tudi za malice na poti hčerki spekla mafine sama – in da bo verjetno še dolgo, preden bo jedla kupljene (in verjetno se to ne bo zgodilo doma).
Mafine je namreč izredno preprosto narediti, pečene in ohlajene pa se lahko zamrzne – mini mafin je odtaljen v največ eni uri in dober kot svež. Prve mafine sem naredila z jabolki in banano, sedaj pa sem se poigrala še z drugimi okusi. Pa še namig – zelo dobri so tudi za odrasle, za recimo sladek in še vedno zdrav zajtrk. Ker so narejeni klasično, so tudi mehki in odlične teksture, saj so recepti za dojenčke pogosto predaleč od “pravih” različic hrane.
In seveda opozorilo – še vedno sodijo pod sladice, zato naj za otroka ne bojo vsakdanja hrana!

Mafine (količina je za 12 večjih in 24 mini mafinov) torej naredite po naslednjem postopku.

Zmešate suhe sestavine:
200 g moke (če ste že uvedli gluten, priporočam 150 g bele pirine moke in 50 g riževe, sicer samo riževo – jaz sem pirino v 50 g zamenjala s čičerikino, saj sem želela povečati količino beljakovin v mafinu)
50 g kokosove moke
1 noževo konico vinskega kamna
ščepec vanilije v prahu

Zmešate mokre sestavine:
1 zelo zrelo pretlačeno banano
250 ml rastlinskega kokosovega “mleka”
60 g kokosove maščobe (priporočam deviško)
150 g jabolčne čežane

Suhe sestavine nato primešamo mokrim, nato vmešate še 1 na majhne koščke narezano banano (ne preveč črne, vseeno pa zrelo). V pekač za mafine namestimo papirčke in jih napolnimo. Pečemo na 180 stopinj okoli 15 minut (mini), do 25 (navadne velikosti). Ko so pečeni, jih malo ohladimo v pekaču, nato pa dokončno na rešetki.

Tiskaj

Dodaj odgovor