Farinata

22. februarja 2017

Razmišljala sem kaj naj naredim za prigrizke, da bo okusno, kruhu podobno (zaradi lažjega prenašanja na sprehodih), pa vendar bolj bogato z beljakovinami. In spomnila sem se na jed, ki jo je pred časom naredil sestrin fant, ki nam večkrat predstavi jedi svoje Italije. Farinata je preprosta ligurska jed, sodi v t. i. “cucina povera” (revno kuhinjo), torej med jedi revežev, ki so seveda veliko bolj okusne kot marsikatera zapletena jed. Ker je pa pripravljena iz čičerikine moke (ki ni čisto prava moka, saj je iz stročnice ne žit), je tudi polna beljakovin.

Najprej pripravimo 100 g čičerikine moke, med mešanjem z metlico pa dodajamo 300 ml vode. Pazimo, da se ne naredijo grudice in mešamo dokler nimamo tekoče gladke mase. Posodo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi najmanj 6 ur (lahko čez noč, največ pa 12). Če se na gladini naredi pena, jo odstranimo. Maso občasno premešamo.

Maso nato premešamo, dodamo 20 g oljčnega olja in sol po okusu, premešamo in zlijemo v pomaščen pekač (mase je za pekač 28 – 30 cm), pečemo na 220 stopinj med 15 in 20 minut. Spečena farinata je po izgledu nekako kot debelejša palačinka.

Maso lahko tudi razporedite v manjše pekače in vsakega solite s soljo različnih okusov ali dodate začimbe po želji. Pečeno farinato tradicionalno posujejo s sveže mletim poprom. Jaz sem delala ločeno, ker sem za nas maso solila že v pekaču z Barba soljo, v manjših pekačih pa sem naredila verzijo za dojenčke in sol v celoti izpustila.

Farinato lahko ponudite kot prilogo predvsem toplim in hladnim zelenjavnim omakam, solati (odlična rešitev za malico v službi) ipd. Neslana je odličen prigrizek za dojenčke (če so že uvedene stročnice), posebno tiste, ki počasi pridobivajo na teži, saj je bogata z beljakovinami.

Tiskaj

Dodaj odgovor