Losos z brstičnim ohrovtom

24. februarja 2017

Zakaj bi jedli postano, predpripravljeno hrano, če imate lahko hitro, okusno in sveže pripravljeno kosilo? Sploh, če ob vas za mizo sedi malo bitjece, ki si zasluži le najboljše – tako kosilo sem namreč naredila zase in hčerko.

Za samo pripravo boste porabili največ 5 min (če se odločite za rezanje), za peko pa še okoli 20 min – ker se peče v pečici, lahko vmes pripravite solato, peljete psa lulat ali pa se preoblečete, če ste prišli iz službe. Jaz sem za prilogo sebi naredila mešan radič, hčerki pa riž na belo. Če boste to dodali kosilu (riž se tudi “kuha sam” ravno 20 min), boste imeli celoten obrok.

V pekač vlijete nekaj oljčnega olja, nato nanj pretresete dve pesti brstičnega ohrovta (eno na osebo) – boljše bo, če ga prerežete na pol, ni pa nujno. Premečete ga po pekaču, da se malo povalja v olju in umaknete, da dobite prostor za dva lososova fileja, ki ju položite v pekač s kožo navzdol. Med njiju položite vejico rožmarina – če nimate svežega, uporabite suhega, le potresite ga naokoli.

Ribe so navadno že same po sebi dovolj slane in ne potrebujejo dodatne soli – jaz nisem solila, ker se mi zdi nepotrebno, pa tudi za dojenčka se ne soli, zato priporočam, da počakate, da je pečeno in potem solite (zase), če se vam zdi potrebno. Enako velja za brstični ohrovt, ki je, če je kvaliteten, poln okusa, ki ga že olje dovolj poudari. Morda boste presenečeni kako okusne so nekatere jedi brez soli.

Pekač potisnite v pečico na 200 stopinj za okoli 20 min, oziroma dokler riba ni pečena. Jaz sem pustila raje kakšno minuto več zaradi malega želodčka. Pa še namig – po nasvetih iz knjige Emilije Pavlič dajem pekače s takimi jedmi kar v hladno pečico in ne čakam, da se segreje. Rezultat je vedno odličen. Tako boste prihranili še nekaj minut.

Kot pravi Jamie Oliver – “You think you don’t have time to cook? THINK AGAIN.”

Tiskaj

Dodaj odgovor