Čokoladna Guinness torta

3. aprila 2017

Ko pečem torte za par, se vedno odločam za okus tako, da bo ustrezal obema – tako sem za sestro in njenega fanta združila pivo s čokolado. Temno, seveda. Oboje.

Pregledala sem nekaj receptov z Guinness pivom, kjer so imeli vsi smetanaste ali maslene kreme, kar mi ni bilo všeč, pa tudi same biskvite sem nekoliko predelala in dodala pivo kolikor sem lahko, da je torta imela okus po čokoladi, še vedno pa se je čutilo pivo (kar se s samim biskvitom bolj malo, če ne dodamo piva drugod).

Za torto sem torej skombinirala recept takole:
– v loncu najprej segrejemo 300 ml piva in 250 g masla, nato premešamo in dodamo 80 g grenkega kakava ter 300 g sladkorja demerara (lahko tudi belega, vendar ima ta bolj bogat, karamelni priokus);
– ločeno stepemo 150 g kisle smetane, 1 jajce, 1 žličko vanilijeve esence;
– v stepeno mešanico vmešamo rahlo ohlajeno mešanico iz lonca;
– v to vmešamo mešanico 250 g moke in 3 čajne žličke vinskega kamna (ali pecilnega praška).

Mešanico sem dala v dva pekača (20 cm), lahko prelijete tudi v enega, ampak v dveh je lažje prerezati (potrebujemo 3 plasti za kremo). Pečemo na 180 stopinj od 45 minut do 1 ure (odvisno tudi od števila pekačev). Preverjajte z zobotrebcem.

Pripravimo kremo tako, da nalomimo 500 g res temne čokolade (70 %), zavremo 450 g smetane in jo prelijemo čez čokolado. Pustimo 5 minut, nato premešamo. Vmešamo 50 ml piva. Kremo postavimo na hladno in jo občasno premešamo. Ko se krema strdi, jo damo v mikser, dodamo 100 ml piva in mešamo, nato po žlicah dodamo kremni sir (ali mascarpone), okoli 150 g. Krema mora biti mazava, ne pretrda in ne preveč tekoča.

Torto nato prerežemo, vsako plast dodatno navlažimo s pivom, premažemo s čokoladno kremo in za kakšno uro ohladimo, nato pa jo s kremo še obmažemo  ter okrasimo.

Tiskaj

Dodaj odgovor