Piškoti z jagodami in rabarbaro

5. maja 2017

Jap, tole z rabarbaro pri meni meji že na obsedenost. Obožujem njen okus, posebno v kombinaciji z jagodami. Tako sem jih tokrat dala kar v piškote. Sicer so bolj “kukiji” – čeprav obožujem slovenščino, pa mislim, da nam manjka precej izrazov. Ameriški kukiji so namreč piškoti, ki jih naredimo tako, da jih pečemo v kepicah in so drugačni od nam bolj znanih piškotov. Zato – naj bojo piškoti v naslovu, sicer so pa kukiji, prav?

Najprej v mešalniku penasto zmešate 170 g masla s 120 g rjavega sladkorja (priporočam pravi demerara sladkor, ker da pravo teksturo in okus) in 80 g belega sladkorja.
Dodamo 2 jajci (eno za drugo, vsako dobro vmešamo), 2 žlički vaniljeve esence (ali vanilije v prahu), žličko soli, nato pa še 300 g moke in žličko vinskega kamna.

V maso nato ročno in nežno vmešamo okoli 150 g jagod in 100 g rabarbare. Pozor! Oboje narežemo na res male koščke (pol centimetra). Naredimo kepice (velikost kepice sladoleda), damo na pekač, na vrh posujemo še malo jagod in rabarbare, koščke pa čisto nežno pritisnemo v testo.

Pečemo na 180 stopinj okoli 10-13 minut (odvisno od velikosti) – pečeni so, ko so spodaj zlato zapečeni, zgoraj pa so še mehki – s pladnja jih pobirajte šele, ko so čisto ohlajeni.


Kukiji imajo sveže sadje in so po teksturi nekje med piškoti ter pecivom, niso pa tako vzdržljivi kot navadni piškoti – moramo jih pojesti v nekaj dneh ali pa spraviti v hladilnik. Lahko jih tudi zamrznemo, vendar vam priporočam, da zamrznete kepice nepečenega testa, potem pa jih kar zamrznjene pečete okoli 15 minut.

Tiskaj

Dodaj odgovor