Jagodni mafini za dojenčke

10. maja 2017

Mafini so izjemno priročni za prenašanje in malice v naravi ali zunaj, kar je v toplejših mesecih zagotovo dobrodošlo (poleti jih le za vsak slučaj, če so s sadjem, spravite v hladilno torbo). Pa še male ročice jih preprosto same držijo, brez večjega packanja (poudarek na večjega, sploh, če je del malice še jogurt).

Jagode so sicer ponekod na seznamu potencialnih alergenov, ker pa je novo sadje (in zelenjavo) na splošno priporočljivo uvajati toplotno obdelano, bojo mafini primerni tudi za uvajanje jagod (še vedno pa pazčjivost ne bo odveč!). Ostale sestavine pa – presodite glede na uporabo in uvedite ustrezne zamenjave.

Če se vam zdijo samo jagode preveč dolgočasne, jih lahko kombinirate – recimo z rabarbaro ali banano.

Za mafine najprej pripravimo “marmelado” ali morda bolje rečeno čežano (to lahko dodamo tudi v jogurt ali na kruh za odlično malico). Okoli 15 večjih jagod očistimo, narežemo in kuhamo v nekaj žlicah 100 % naravnega jabolčnega soka (brez dodanega sladkorja) približno 15 min, mešamo in nato jagode potlačimo (ne spasiramo, na sploh za otroke ne uporabljamo paličnih mešalnikov) in kuhamo, dokler ne dobimo gostejše mase. Zaradi naravnih sladkorjev bo tudi ravno prav sladka.

Marmelado/čežano ohladimo. Pripravimo lahko maso za mafine:
1 jajce (če še niste uvedli, ga zamenjajte z 2 žlicama jabolčne čežane ali eno manjšo pretlačeno zelo črno banano),
200 g pinjenca (lahko tudi jogurt, če še niste uvedli mlečnih izdelkov, pa zamenjajte z ustreznim rastlinskim mlekom, priporočam riževo, ker ima najmanj priokusov),
60 g rastlinskega olja (jaz uporabljam bio za dojenčke),
1 čajno žličko vanilije v prahu,
ohlajeno marmelado/čežano.

Masi dodamo suhe sestavine:
200 g bele pirine moke (če še niste uvedli glutena, zamenjajte celotno količino z riževo, le pustite maso nato počivati okoli 10 minut),
50 g riževe moke,
1 čajno žličko vinskega kamna.

Masi nato nežno primešamo na male koščke narezane jagode – dodajte po občutku, okoli 100 g je navadno ravno prav. Na vrh vsakega mafina položite še polovico jagode za okras in pečite ina 180 stopinj okoli 20 minut.

Tiskaj

Dodaj odgovor