Torta z glavo v oblakih (Nigella’s cloud cake)

18. maja 2017

Veste kako poje Easy? “Z glavo v oblakih, z nogami na tleh …” Poje sicer o dekletu, kaj zlahka bi pa pel o tej torti, ki na okusni čokoladni osnovi nosi oblaček smetane. Po eni strani močno čokoladna, po drugi pa puhasta kot oblaček. Idealna za prvomajski piknik.

Original recept je na voljo na povezavi, tukajle pa slovenski prevod (in minimalne spremembe).

Na vodni kopeli stopite 250 gramov res temne čokolade (70 %), dodajte ji 125 gramov masla in počakajte, da se stopi. Stepite 2 jajci in 4 rumenjake s 75 grami sladkorja (priporočam, da res uporabite “caster” sladkor*, saj bo biskvit bolj rahel). Dodate čokoladno mešanico – nato pa še 2 žlici Cointreauja (jaz sem izpustila) in naribano lupinico ene pomaranče.

Preostale 4 beljake stepite do nekje polovice, potem postopoma dodajte 100 gramov sladkorja (ponovno “caster”) in stepajte dokler ne bo masa kompaktna, vendar ne pretrda.

Žlico ali dve beljakove mešanice vmešajte v čokoladno, nato pa vmešajte še preostanek, pretresite v pekač (namaščen in s peki papirjem na dnu), nato pa pečite na  180 stopinj okoli 35 do 40 min. Na sredini se bo dvignila in popokala, kar naj vas ne prestraši, tako želimo. Prav tako naj vas ne prestraši, ko se bo med ohlajanjem v sredini nekoliko posedla. Tudi to želimo, saj ji lahko tako dodamo oblak.

Stepite 500 ml smetane (boljše je, če je ne stepete čisto do trdega – jaz sem jo tokrat malo trše, ker sem morala torto odnesti na piknik). Smetani dodajte malo vaniljive esence (eno žličko) in kakšno žlico sladkorja v prahu. Dodate lahko tudi contreau (eno žlico), jaz ga tudi v kremo nisem dodajala (upoštevala sem doječe mamice na pikniku). Smetano namažete po posedeni vdolbini, nato pa potresete presejan kakav.

Potem pa samo še noge trdno na tla … glava bo odplavala v oblake. Še posebno, če si boste ob tortici privoščili prej navedeno glasbeno podlago.

* V receptu boste našli “caster sugar” (ki ga slovenski recepti, sploh pa prevajalci kulinaričnih oddaj, napačno prevajajo v sladkor v prahu!) – včasih se da kaj nadomestiti, včasih pa je nujno, da zadeve naredimo za prav. Preverjeno je struktura testa drugačna, če uporabimo navaden bel sladkor. Načeloma sicer vedno uporabljam bel sladkor, ki ima lepe, manjše kristale, tukaj pa je še posebno pomembno, da so še manjši. Sladkor “caster” lahko brez težav pripravimo sami – potrebno količino damo v blender in 15-krat na hitro stisnemo gumb za pulziranje. Ne želimo namreč sladkorja v prahu, ampak nekaj vmesnega. Lahko ga seveda pripravite več in ga spravite. Deluje tudi z rjavim sladkorjem.

Tiskaj

Dodaj odgovor