Jagoda in rabarbara – ja, tudi v mafinih za dojenčke

20. maja 2017

Jah, kaj naj, če je mama obsedena z jagodami in rabarbaro – sploh rabarbaro. Če je že v jogurtovih pecivih, mafinih, celo piškotih, mora biti tudi v mafinih za najmlajšo članico družine. Rabarbara je sicer nekoliko bolj kisla, vendar se jo da ukrotiti tudi v sladkih mafinih brez dodajanja sladkorja.

(Če vas rabarbara ne prepriča, lahko poskusite navadne jagodne mafine ali v kombinaciji z banano.)


Najprej pripravimo čežano – 3/4 stebla rabarbare narežemo na manjše koščke, dodamo okoli 10 narezanih jagod, 2 žlici 100 % jabolčnega soka in kuhamo približno 15 minut, dokler ne nastane zgoščena zmes (namig: uporabimo jo lahko tudi v jogurtu, v tem primeru svetujem še 1 žlico masla, ki ga vmešate v maso, odstavljeno z ognja). Čežano ohladimo.

Pripravimo mokre sestavine:
1 jajce (če še niste uvedli, ga zamenjajte z 2 žlicama jabolčne čežane),
200 g pinjenca (lahko tudi jogurt, če še niste uvedli mlečnih izdelkov, pa zamenjajte z ustreznim rastlinskim mlekom, priporočam riževo, ker ima najmanj priokusov),
60 g rastlinskega olja (jaz uporabljam bio za dojenčke),
ohlajeno marmelado/čežano.

Masi dodamo suhe sestavine:
200 g bele pirine moke (če še niste uvedli glutena, zamenjajte celotno količino z riževo, le pustite maso nato počivati okoli 10 minut),
50 g riževe moke,
1 čajno žličko vinskega kamna.

V maso vmešamo še zadnjo četrtino na majhne koščke narezane rabarbare in narezane jagode (okoli 5 kosov na res male koščke narezanih bo dovolj). Koščke lahko delno tudi razporedimo po vrhu za okras. Pečemo na 180 stopinj okoli 20 minut.

 

PS: So vam všeč kocke? Unikatno delo ustvarjalke pod imenom Pika Olivija so. Priporočam vse njene izdelke, saj so preverjeno krasni. Od prijetnih lesenih mobilov za voziček do teh kock. Ogrlice za mamo in dojenčka so pa tako ali tako idealno darilo za oba ob obisku novorojenčka.  (In ne, ni plačana reklama … samo neznansko všeč mi je in rada podprem domače ustvarjalke.)

Tiskaj

Dodaj odgovor