Breskovi mafini za dojenčke

28. junija 2017

Sedaj je res sezona najboljšega sadja – za jagodami so že prišle breskve, tudi marelice niso daleč. Odlična sezona za uvajanje novega sadja – pri enem letu to sicer ni več problem, prej se pa svetuje, da se vsako sadje najprej uvede toplotno obdelano, tako da so mafini popolnoma primerni.

Za mafine najprej pripravimo “marmelado” ali morda bolje rečeno čežano (to lahko dodamo tudi v jogurt ali na kruh za odlično malico). Eno večjo (ali dve manjši) zelo zrelo in mehko breskev narežemo ter kuhamo v nekaj žlicah 100 % naravnega jabolčnega soka (brez dodanega sladkorja) približno 15 min, mešamo in nato potlačimo (ne spasiramo, na sploh za otroke ne uporabljamo paličnih mešalnikov) in kuhamo, dokler ne dobimo gostejše mase. Zaradi naravnih sladkorjev bo tudi ravno prav sladka. Sok lahko zamenjate s 100 % sokom iz breskev – sok je (čeprav brez dodanih sladkorjev) namreč bolj sladek zaradi obdelave in bo naravno osladil maso.

Marmelado/čežano ohladimo. Pripravimo maso za mafine:
1 jajce (če še niste uvedli, ga zamenjajte z 2 žlicama breskove čežane/kašice),
200 g pinjenca (lahko tudi jogurt, če še niste uvedli mlečnih izdelkov, pa zamenjajte z ustreznim rastlinskim mlekom, priporočam riževo, ker ima najmanj priokusov),
60 g rastlinskega olja (jaz uporabljam bio za dojenčke),
ohlajeno marmelado/čežano.

Masi dodamo suhe sestavine:
200 g bele pirine moke (če še niste uvedli glutena, zamenjajte celotno količino z riževo, le pustite maso nato počivati okoli 10 minut),
50 g riževe moke,
1 čajno žličko vinskega kamna.

Masi nato nežno primešamo na male koščke narezano breskev (lahko tudi dve manjši, v tem primeru je ena lahko tudi malce trša zaradi drugačne strukture). Jaz jih ne olupim, lahko pa jih tudi olupite. Na vrh vsakega mafina položite še rezino breskve za okras in pečite na 180 stopinj okoli 20 minut.

Tiskaj

Dodaj odgovor