Marelični mafini za dojenčke

3. julija 2017

Za breskvami so prišle še marelice. Material za mojo najljubšo marmelado, ki jo navadno naredim le z malo dodane fruktoze, ki poudari okus. Zrele, lokalne in resnično aromatične marelice pa so tudi odlično sadje za dojenčke – tudi v mafinih, seveda brez dodanega sladkorja.

Za mafine najprej pripravimo “marmelado” ali morda bolje rečeno čežano (to lahko dodamo tudi v jogurt ali na kruh za odlično malico). Okoli 6 res zrelih marelic (tistih, resnično mehkih, ki so že same marmelada – lahko jih olupite, meni se ne zdi potrebno) razkoščičimo in kuhamo v nekaj žlicah 100 % naravnega jabolčnega soka (brez dodanega sladkorja) približno 15 min, mešamo in nato maso potlačimo (ne spasiramo, na sploh za otroke ne uporabljamo paličnih mešalnikov) in kuhamo, dokler ne dobimo gostejše mase. Zaradi naravnih sladkorjev bo tudi ravno prav sladka.

Marmelado/čežano ohladimo. Pripravimo maso za mafine:
1 jajce (če še niste uvedli, ga zamenjajte z 2 žlicama marelične/jabolčne čežane ali kašice),
200 g pinjenca (lahko tudi jogurt, če še niste uvedli mlečnih izdelkov, pa zamenjajte z ustreznim rastlinskim mlekom, priporočam riževo, ker ima najmanj priokusov),
60 g rastlinskega olja (jaz uporabljam bio za dojenčke),
ohlajeno marmelado/čežano.

Masi dodamo suhe sestavine:
200 g bele pirine moke (če še niste uvedli glutena, zamenjajte celotno količino z riževo, le pustite maso nato počivati okoli 10 minut),
50 g riževe moke,
1 čajno žličko vinskega kamna.

Masi nato nežno primešamo na male koščke narezane marelice (lahko malo trše, vendar še vedno zrele in sladke) – dodajte po občutku, okoli 10-12 manjših marelic je navadno ravno prav. Na vrh vsakega mafina položite še košček marelice za okras in pečite na 180 stopinj okoli 20 minut.

Tiskaj

Dodaj odgovor