Piškoti (kukiji) z breskvami

17. julija 2017

Jah, niso vsi piškoti samo piškoti. Malo bo treba obogatiti te naše kulinarične izraze. Kukiji so vrsta piškotov – značilno zanje je, da so mehkejši in da jih pečemo v kepicah, ki se potem razlezejo. Zato je lažje, če v receptu že poimenovanje pove kaj bomo počeli. Zato: kukiji. Z breskvami. Ker je teh v izobilju.

Kukiji z breskvami so v bistvu kot manjši biskvitki, saj ostanejo mehki in puhasti – zato jih tudi shranjujte v hladilniku, saj imajo notri sveže sadje in zato niso vzdržljivi kot recimo temu klasični piškoti.

Pripročam, da jih mešate v stoječem mikserju, ker je treba sestavine kar dobro premešat.
Ločeno v posodi pripravite 250 g moke (jaz sem uporabila belo pirino, lahko tudi pšenično), 2-3 ščepce soli in 2 čajni žlički vinskega kamna.
V mikserju zmešajte 100 g masla in 120 g sladkorja (20 g belega in 100 g temnega demerara sladkorja) – mešajte na največji hitrosti vsaj 5 minut, dokler ni res penasto in popolnoma belo. Nato dodajte 1 jajce in 2 čajni žlički vanilijeve esence.
Dodajte mešanico z moko in premešajte toliko, da se sestavine združijo.
Vmešajte 100-150 g breskove marmelade*. Količino prilagodite konsistenci marmelade, da ne bo testo premokro. Nato vmešajte še 2 večji neolupljeni breskvi, narezani na koščke.

* Moja domača marmelada (sploh taka za peko) je bolj tekoča, saj na 1 kg res zrelih breskev dodam le 10 g fruktoze, 2 žlički agar agarja in le malo pokuham, pretlačim s tlačilko za pire ter spravim. Tako marmelado sem dala tudi v kukije in se je odlično obnesla. Če nimate breskove marmelade, jo tako lahko hitro naredite. Agar agar lahko tudi izpustite v tem primeru. 


Testo dajte v hladilnik za vsaj eno uro, nato pa z žlico za sladoled (kepice) naredite manjše kroglice in jih razporedite po pekaču – pazite, ker se zelo razlezejo. Na vsakega posujte še ščepec demerara sladkorja. Pečete na 180 stopinj okoli 11 – 14 minut. Kukiji so pečeni, ko so zlato zapečeni pri robu (in na dnu), zgoraj bojo ostali mehki. Počakajte, da se res dobro ohladijo in jih šele takrat poberite s pekača. Spravite jih v škatlo za piškote in jih raje hranite v hladilniku.

 

Tiskaj

Dodaj odgovor