Predjed v Odprti kuhinji

12. septembra 2017

Za Nedelovo prilogo Odprta kuhinja sem imela intervju in kot se spodobi, sem pripravila tudi tri recepte, ki so jih nato predstavili. Moja ključna rdeča nit je bila predstaviti to, v kar verjamem – lokalno, sezonsko in sveže pripravljeno. Z bogatenjem vsega, kar je čez naš prostor vihralo in še vihra.

Tako sem za predjed pripravila bobičaste istrske sendviče – navdih so bili tako bobiči, značilna istrska mineštra iz mlade koruze, ki ji značilno dodajo še fižol in pa klobaso. Ker sem vsaki jedi dodala eno od treh značilnih vin, je k temu (zaradi klobase) pripadel kralj črnine, naš refošk. Jed sem opisala takole: Bobiči v netekoči obliki. Taki, da jih lahko spravimo v torbo za prigrizek med sprehodom po kamenju v zasanjanem Mesečevem zalivu – obložene ali ne. Morda v torbi najdemo prostor tudi za malo refoška.

Sestavine – KRUHKI:
160 g koruzne moke
140 g bele pšenične moke
1 žlička vinskega kamna, 1 čajna žlička sladkorja, 1 čajna žlička piranske soli z mediteranskimi zelišči in poper po okusu
120 g hladnega masla
100 g svinjske suhe klobase/salame
50 g sveže naribanega parmezana
1 dcl smetane
1 dcl polnomastnega mleka

Sestavine – NADEV:
120 g rjavega fižola
60 g korenčka
2 stroka česna, ščep soli s čilijem
staran kozji sir, salama iz svinjine

Postopek:

  1. Moko, vinski kamen, sladkor, sol (če nimamo soli z zelišči uporabimo sol in mešana zelišča po okusu), zelišča, poper premešamo v posodi.
  2. Dodamo narezano hladno maslo in pregnetemo v drobtine.
  3. Vmešamo na kocke narezano salamo in nariban parmezan.
  4. Dodamo mleko in smetano, pregnetemo v testo.
  5. Razvaljamo na približno 1 cm debelo, izrežemo kroge po želji (okoli 10 cm premera), pečemo na 160 stopinj od 20 do 25 min. Ohladimo.
  6. Kuhan fižol, česen in sol (po želji dodamo čili) ročno ali z rezalnikom zmešamo, da postane mazavo in ročno vmešamo na debelo nariban korenček.
  7. Kruhke prerežemo in nadevamo ali pa jih obložimo z namazom, rezinami staranega kozjega sira in koluti salame.

    Foto: Roman Šipić/Delo
Tiskaj

Dodaj odgovor