Sladica v Odprti kuhinji

26. septembra 2017

Seveda se intervju za Nedelovo prilogo Odprta kuhinja ni mogel zaključiti drugače kot s sladico – enem od treh receptov, v katerih sem predstavila to, v kar verjamem – lokalno, sezonsko in sveže pripravljeno hrano.


Za sladico sem (tudi zaradi zimskega meseca, ki me je prisilil v omejene sadne vire) pripravila kolačke s kakiji. K sladici pa sem seveda pridala sladki muškat – enega od treh lokalnih vin, ki mi je tudi zelo ljubo. Jed sem opisala takole: Mafini, mali kolački, z okusom po posedanju na dvorišču pod mandljevcem in kakijem s kozarcem sladkega muškata, klepetom ter obveznim občasnim vzklikom »ma kaki«.

Sestavine – KOLAČKI:
200 g bele pšenične moke
50 g mletih mandljev
2 žlički vinskega kamna, ščep piranske soli, lupinica ene pomaranče
125 g rjavega demerara sladkorja
60 g oljčnega olja
250 g pinjenca
1 jajce
200 g korenčka

Sestavine – NADEV in OBLIV:
Kakijeva marmelada
80 g sladke smetane
120 g temne čokolade (40 %)
Solni cvet
Suhi kakiji

Postopek:

  1. Moko, mandlje, vinski kamen, sol in pomarančno lupinico premešamo.
  2. V drugi posodi z metlico ročno premešamo sladkor, olje, pinjenec in jajce. Vmešamo na drobno nariban korenček.
  3. Suhe sestavine nežno in hitro vmešamo v mokre toliko, da se prepojijo.
  4. Z zajemalko za kepice testo nadevamo v pekač za mafine (v vdolbine predhodno položimo papirčke). Pečemo na 180 stopinj 20 do 25 minut.
  5. Čokolado nalomimo ali narežemo na manjše koščke, prelijemo s toplo smetano (ne prevročo), počakamo okoli 5 minut, da se stopi, dodamo 2 ščepca solnega cveta, premešamo in ohladimo.
  6. Pečene kolačke po 5 minutah vzamemo iz modelčkov in dokončno ohladimo, nato pa v vsakega na sredini izdolbemo luknjico (s posebnim pripomočkom ali z žličko) in jo napolnimo s kakijevo marmelado. Premažemo s čokoladno kremo, okrasimo s suhimi kakiji in postrežemo.

Foto: Roman Šipić/Delo

Tiskaj

Dodaj odgovor