Otroška rožičeva torta za Miklavža

8. decembra 2017

Decembrski čas je čas praznovanja in čarobnosti. Če le ni vsega preveč. Tudi Miklavž danes pri kakšnih hišah prav pretirava. Namesto toplih pletenin in suhega sadja nosi velikanska darila. Prava čarobnost pa se skriva prav v pripravljanju lučk in piškotov zanj ter pričakovanja prihoda. Preprostost in čarobnost praznovanja Miklavža sta bila navdih za tole tortico. Torej tradicija naših babic s prvim dobrim možem (mimogrede – tistega rdečekapičnega ne priznavam), ki je tokrat resnično razveselil otroke v hčerinem vrtcu.


Seveda še vedno menim, da za otroke pretirano sladke in čokoladne sladice niso primerne, zato sem si tortico vzela kot poseben izziv, saj smo v času, ko svežega sadja (kot ga je bilo za prvorojstnodnevne torte) ni na pretek. Ker je hči ljubiteljica rožiča (ki ga zaenkrat uspešno “prodajam” kot otroško čokolado), sem se odločila, da ga uporabim kot dodatek za to pogojno čokoladno torto. Ob njej sem navdih našla prav v suhem sadju in preprostih okusih.

Morda še opozorilo – pri tortah kljub vsemu zagovarjam, da morajo biti sladice in okusne. Zato je vprašanje “ali je sladka?” rahlo smešno. Seveda je sladkana, vprašanje je s čim in koliko – torej ali so prisotni naravni sladkorji ali smo dodali obilico belega sladkorja. Ta torta je sladka, ni pa zelo sladka in ni sladkana z belim sladkorjem. Še vedno pa je torta. Sam biskvit lahko seveda uporabite tudi za druge kreme ali kombinacije (na primer s čokoladno kremo) in ga za bolj sladkosnede tudi bolj sladkate. Za otroke pa bo čisto dovolj – torto so namreč veselo zmazali.


Idejo za biskvit sem dobila kar pri Victoriinem sendviču, seveda pa sem ga prilagodila. Pripravite ga tako, da v mešalniku dobro premešate vse sestavine (priporočam samostoječ mešalnik, saj je potrebno mešati vsaj 10 minut, še bolje kar 15):
60 g kokosovega sladkorja (če ste kupili čisto drobnega, bo boljši)
200 g mehkega masla (sobna temperatura)
3 jajca
180 g bele pirine moke
3 žličke vinskega kamna
4 jedilne žlice mleka (lahko rastlinsko)
4 jedilne žlice rožičev v prahu
(Pazite, saj je na policah s pripomočki za peko v večini trgovin rožičeva moka, ki je bolj groba in bo sicer za biskvit primerna, ne bo pa primerna za kasnejšo kremo – zanjo potrebujete res prah. Če boste uporabili rožičevo moko, bo biskvit nekoliko svetlejši, pri uporabi prahu pa res temen, kot so navadno biskviti s kakavom.)

Vse sestavine torej premešate in jih prelijete v dva pekača za torto (20 cm) ter pečete na 180 stopinj okoli 20 minut. Biskvita dobro ohladite in prerežete.

Vsako plast torte nato najprej namočite s 100 % nerazredčenim motnim jabolčnim sokom (izberite res dobrega, osebno uporabljam “od kmetov”, ki imajo res tudi okus po pravem domačem soku in jih ne dobite v tetrapaku, ampak steklenicah). Uporabite 4-5 žlic ali kakšno več, da bo biskvit res sočen in da boste dodali sladkobo, ki ste jo prihranili pri resnično mali količini sladkorja v biskvitu.
Biskvit nato premažite z nekaj žlicami domače slivove marmelade – torej take s koščki, ne preveč želirane (če je nimate, priporočam, da namočite slive in jih zmiksate v pasto).  Na marmelado namažite smetano – jaz sem uporabila kokosovo smetano za stepanje (200 gr), ki sem jo sladkala z 2 čajnima žličkama kokosovega sladkorja v sirupu. Seveda lahko uporabite klasično smetano za stepanje. V smetano lahko med stepanjem dodate tudi 2 žlici rožiča v prahu (osebno se mi potem zdi preveč enoličen okus kreme in biskvita, ampak o okusih se ne razpravlja, kajne?). Vanjo lahko vmešate tudi na majhne koščke narezano suho sadje. 2 – 3 žlice smetane prihranite za okras. Tako sestavite torto in jo obvezno pustite počivati čez noč.

Pripravljeno torto vzamite iz oboda. Za lažje in bolj obstojno okraševanje, vrh torte premažite z masleno kremo – 50 g masla primešajte pol žličke kokosovega sladkorja v sirupu in 1 žlico rožičev v prahu (izkušnje kažejo, da boste to hitro in preprosto zmešali kar s paličnim mešalnikom, tudi če imate trdo maslo). Namažite na vrh na tanko, ostanke pa razporedite ob strani (previdno in nežno, saj je kokosva smetana rahla). Nato ob strani med kupčke maslene kreme nanesite še smetano (lahko samo, lahko ji dodate nekoliko rožičev v prahu) in nato z nožem poravnate ter nanesete nekoliko še na vrh. Torto nato okrasite s suhim sadjem in pa (priporočam) naravnimi okraski (vejice) v kombinaciji s karončki ali paličicami ali pa recimo piškoti. Za otroško veselje sem tokrat naredila figurico Miklavža v zlati barvi, da se je nekoliko bolj svetlikalo – ob figurico pa postavila kupčke suhega sadja, ki ga je prinesel otrokom.

PS: S podobno torto sem december tudi zaključila, saj sem jo pripravila malim silvestrskim žurerkam.

Tiskaj

Dodaj odgovor