Kalamari in gamberi z bučkami

29. januarja 2018

Ja, vem. Lignji in kozice. Ampak malo primorskosti pa si lahko privoščim. Ufff. Pa tudi malo nesezonske hrane – tale bučka je zagotovo iz rastlinjaka. Je pa recept preprost in neznansko uporaben.

V bistvu je to jed, ki jo lahko kombinirate z različnimi prilogami – riž, polenta, pašta, krompir in koneckoncev tudi preprost kos kruha. Odlično se obnese tudi za zamrzovanje, tako da lahko pripravite dva obroka.


Za en dober lonec (vsaj dva obroka, odvisno od priloge) potrebujete: okoli 400 g kalamarov in 400 g gamberov (izberite večje ali kombinirajte) ter 2 res večji bučki (ali 4 male). Količine in razmerja lahko prilagajate okusu.

Bučke narežete na večje koščke (en širši kolut na četrtine), kalamare in gambere odcedite (in seveda predhodno odmrznete, če je treba – ne dajajte zamrznjenih v lonec, ker bo preveč vode!).


V širokem loncu na več žlicah oljčnega olja popečete bučke – počakajte, da so res popečene.

Nato dodate kalamare in gambere, premešate in ponovno nekaj časa pustite, da se popečejo. Dodate malo soli (po okusu, ampak priporočam malo) in čilija (ponovno po okusu, tu pa osebno priporočam kar več), premešate, dodate 3-4 žličke sladke paprike, pokrijete in kuhate na majhnem ognju 10-15 min, dokler niso kalamari in gamberi kuhani.

Na koncu le še premešate in zaradi vode, ki jo bojo spustile tako bučke kot morski dodatki boste imeli odlično omako s pikantnim priokusom.

Servirate jo torej lahko s kakršnokoli prilogo – osebno mi je z njimi najbolj všeč črn riž, kar sem si pripravila tudi tokrat. Črn riž je tudi bolj čvrst, zato je sama jed odlična za kosilo za v službo, kjer ga samo pogrejete (pa tudi hladno ni slabo).

Tiskaj

Dodaj odgovor