Masa, ki nadomesti peki papir

31. januarja 2018

Peki papir je sicer super iznajdba – a kaj, ko smo malo leni, saj ga je potrebno za torte rezat v kroge, v trakove za po obodih in podobno. No, pa še odpadek je. Ob tem lahko opozorimo, da se da peki papir oprati in uporabiti kar nekajkrat – na primer okrogle papirje, ki jih navadno položimo na dno pekača pri peki torte, se lahko očisti drobtin, opere pod vodo in posuši. To lahko naredite kar nekajkrat – odvisno od kvalitete papirja. Zatorej – pozabimo na peki papir kot nekaj, kar je za enkratno uporabo!

Še lažja možnost od peki papirja pa je, če si naredite maso, ki ga popolnoma nadomesti. Jaz jo uporabljam tudi v primerih, ko moraš namastiti in pomokati pekač (ker je to čista packarija, kajne?). Tako porabim zelo malo peki papirja (samo v posebnih primerih in ga kot rečeno operem ali pa označim kaj se je peklo na njem in ponovno uporabim) in manj umažem kuhinjski pult, kar pomeni, da sem veliko boljše volje.

Masa je čisto preprosta – sicer sem jo v originalu (ki ga moj zvezek za recepte ne pomni več) videla na ameriškem blogu in v meri “cups” (praviloma se da po 1 “cup” vsake sestavine), ki je bila tudi količinsko prevelika za normalno domačo rabo. Prilagodila sem si količino tako, da je dovolj za nekajkratno rabo, vendar je ni preveč, da bi se pokvarila. To je približno polovična količina. Če pečete še manj, pa še to prepolovite.

Torej, recept je preprost:
100 g masla narežite in pustite, da se ogreje na sobno temperaturo in zmehča. Dodate mu 100 g olja (rastlinsko) in z metlico premešate (če je mehko maslo, to ne bo večja težava). Nato dodate še 80 g moke (lahko čisto navadne) in mešate dokler ne dobite gladke mase (brez skrbi, če ostane kakšna grudica, ne bo tragedije).


Mešanico s čopičem namažete na pekač in normalno nadaljujete postopke iz receptov. Za pekače, kjer malo dvomite o nesprijemanju lahko pekač namažete, položite v hladilnik, pripravite testo in ga zlijte na nekoliko strjeno maso v pekaču. Masa je pa posebno odlična pri pekačih, ki imajo posebne oblike in jih s peki papirjem uničimo – na primer robovi.

Masa približno en mesec zdrži tudi v hladilniku (dobro jo zaprite v kozarec za vlaganje) – le par minut pred peko jo dajte ven, da se nekoliko zmehča (ali pa malo količino z nožem/žličko poberite ven in počakajte, da se zmehča v pekaču). Preprosto, kajne?

Tiskaj

Dodaj odgovor